VS bieden hulp aan na "hartverscheurende" ramp

VS bieden hulp aan na hartverscheurende ramp

VS bieden hulp aan na "hartverscheurende" ramp

Print
De Verenigde Naties hebben 30 internationale zoek- en reddingsteams klaarstaan om Japan te helpen. Ook de EU en de VS zullen het getroffen land "op elke mogelijke manier helpen".

De VN-teams staan stand-by en zullen vertrekken als Japan daar om vraagt. Het land, dat vrijdag getroffen werd door een zware aardbeving en een tsunami, zet voorlopig eigen hulpteams in.

De Europese Unie heeft haar medeleven en steun betuigd aan alle getroffen inwoners. Vertegenwoordiger Catherine Ashton en de Europese Commissie zijn al gevraagd om de aangepaste hulpverlening te mobiliseren. Ons land biedt een B-Fast hulpteam aan indien nodig.

Hartverscheurend

Wereldwijd hebben verschillende landen hun hulpteams ter beschikking gesteld om te helpen zoeken naar slachtoffers, het verzorgen van de gewonden en de schade aan de gebouwen te herstellen.

Zuid-Korea stuurt een reddingsploeg ter plaatse. Ook Rusland biedt hulp aan. De VS hebben al laten weten dat ze troepen en vliegdekschepen willen inzetten in Japan. President Barack Obama betuigde zijn medeleven. "Onze gedachten en gebeden gaan naar het Japanse volk. Dit is een potentieel catastrofale ramp en de beelden die ons bereiken zijn hartverscheurend", liet de Amerikaanse president weten.

Beeld: Photonews

Nu in het nieuws