Dehaene: "Blijven onderhandelen, maar we moeten vooruit"

Dehaene: Blijven onderhandelen, maar we moeten vooruit

Dehaene: "Blijven onderhandelen, maar we moeten vooruit"

Print
Voormalig premier Jean-Luc Dehaene is geen voorstander van nieuwe verkiezingen. Hij wil dat de partijen verder blijven onderhandelen. "Als het nog vijfhonderd dagen moet duren, dan moet het maar", klinkt het.

Nieuwe verkiezingen zouden de situatie alleen ingewikkelder maken, vertelt de CD&V-politicus in een krant van Corelio. De regeringsonderhandelingen moeten verder gaan. Dat de koning nieuwe mensen blijft uitsturen, is voor Dehaene geen probleem.

"Toen ik in 1988 honderd dagen vroeg aan de koning noemde men dat ongezien. Wel, als ze nu vijfhonderd dagen nodig hebben, zal dat ook ongezien zijn. Ik wil daarmee niet zeggen dat het zeker vijfhonderd dagen moet duren, maar als het moet dan moet het maar", aldus Dehaene.

Volgens de oud premier wordt er te weinig aan de toekomst gedacht. De huidige regering beheert de zaak, maar "we moeten wel vooruit", klinkt het. "Mijn stelling is altijd geweest: als je iets kan doen, doe dat dan gewoon, want anders blijf je ter plaatse trappelen. Zowel bij de staatshervorming van 1980, 1988 of 1992 wist ik dat er nog andere stappen moesten volgen. Maar dat is geen reden om niets te doen."

Ook over de N-VA heeft Dehaene een mening. De grootste partij van Vlaanderen moet leren om compromissen te sluiten. "Wie geen compromissen wil sluiten, blijft beter weg uit de politiek", besluit hij.

Beeld: Photonews

MEEST RECENT