Explosie in kerncentrale: gevolgen nog niet in te schatten

Print
In een kerncentrale in de Japanse provincie Fukushima heeft zich zaterdagmorgen een explosie voorgedaan. Daarbij zijn vier werknemers gewond geraakt. Boven de site hangt witte rook. De vrijgekomen straling zou evenveel bedragen als de straling die op één jaar tijd vrijkomt. De gevolgen van de ramp zijn voorlopig nog niet in te schatten.

Het dak van de kerncentrale is ingestort. De ontploffing zou veroorzaakt zijn door een oververhitte reactor. Het omhulsel van de reactor is daarbij niet beschadigd geraakt. De radiatie op de site is inmiddels afgenomen, zo beweert de regeringswoordvoerder.

140.000 inwoners die in de buurt van de centrale wonen, zijn inmiddels geëvacueerd. Wie er nog verblijft, wordt aangeraden om het gezicht te bedekken met natte doeken. Er zijn noodteams op weg naar de reactor.

Bekijk de explosie via YouTube:

Het overheidsagentschap voor kernenergie gaat na of een kernsmelting zich al heeft voorgedaan. Bij zo'n "meltdown" wordt de reactor zo heet dat hij de grond insmelt met radioactieve besmetting als mogelijk gevolg. De radioactiviteit in de centrales was namelijk abnormaal hoog.

Bent u in Japan of kent u iemand die in de buurt zit van de tsunami? Laat het ons weten via hier@reageren.be .

Naschok

De oostkust van het land werd zaterdagochtend opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Die had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Er zijn verschillende naschokken voelbaar. De autoriteiten gaan verschillende kuststreken evacueren. Door de naschokken is er namelijk kans op een nieuwe tsunami.

Het dodental van de aardbeving en tsunami van vrijdag is inmiddels tot 599 opgelopen. Er zijn ook honderden mensen vermist.

De overheid heeft inmiddels een grootscheepse reddingsoperatie op poten gezet. Er worden 50.000 soldaten naar het rampgebied gestuurd.

Lees ook: Meer dan 1.000 doden en vermisten na aardbeving en tsunami in Japan

Beeld: Sky News

Nu in het nieuws