Nostalgisch communiefeest in de Kleine Volmolen

Nostalgisch communiefeest in de Kleine Volmolen

Nostalgisch communiefeest in de Kleine Volmolen

Print
Geel -

De Nacht van de Geschiedenis hoeft eigenlijk niet meer voorgesteld te worden. Het succes van de vorige edities spreekt voor zich. Dit jaar vallen alle activiteiten onder de noemer Feest. Davidsfonds Geel koos voor een nostalgisch communiefeest.
Op dinsdag 22 maart om 19u30 wordt u in restaurant De Kleine Volmolen verwacht voor een historisch gebeuren met alles erop en eraan: een feestmaaltijd, catechismusvragen en een kennismaking met een unieke collectie. Bert Goeman schuimt al verscheidene jaren de antiekmarkten af op zoek naar objecten die met de Eerste of Plechtige Communie te maken hebben. Tussen de gangen van het feestmaal door leidt hij u rond in zijn mini-museum. Nostalgie troef!

Het aantal ontdopingen stijgt, het aantal misgangers daalt en het fenomeen lentefeest is aan een opmars bezig, maar toch blijven ze populair: de Vlaamse communiefeesten. In mei is het weer zover. Dan worden de jongens en meisjes in het nieuw gestoken, er wordt lekker gegeten en prachtige geschenken worden in ontvangst genomen. Toch is er de laatste decennia heel wat veranderd: de voorbereiding op het communiegebeuren is wat ingeperkt, het feestmenu ziet er enigszins anders uit en in plaats van religieuze of nuttige geschenken worden vandaag de dag vooral elektronische cadeaus uitgedeeld.

Davidsfonds Geel presenteert echter nog eens een communiefeest uit de oude doos. Op dinsdag 22 maart wordt in de Kleine Volmolen de sfeer van vroeger gecreëerd. Vooraleer u de voeten onder de tafel schuift, wordt uw kennis van de Mechelse catechismus getest. Het feestmaal zelf sluit uiteraard ook bij het verleden aan. Op het menu staan het onvermijdelijke communiekorfje, het gebraad in groentekrans of de tongrolletjes en het ijslammetje. Daarna is er nog heerlijk feestgebak met communiefiguurtjes erop uit de tijd van toen.

Tussen de gangen door kan u uiteraard de benen even strekken. Bert Goeman, de gastheer van de avond, begeleidt u dan naar zijn mini-museum. Het begon allemaal met de aankoop van een bordje en een kop op een antiekmarkt en sindsdien verzamelt Bert foto's, teksten, kledij en voorwerpen die te maken hebben met de Eerste en Plechtige Communie. Na al die tijd heeft Bert een unieke collectie bij mekaar, die u helemaal meeneemt naar het verleden. De verzameling en de boeiende anekdotes zullen ongetwijfeld heel wat aangename herinneringen oproepen.

De bisschop zal er wellicht niet bij zijn die avond, maar uw peter en meter mag u uiteraard meebrengen naar het nostalgisch communiefeest. U bent welkom op dinsdag 22 maart om 19.30 uur in de Kleine Volmolen (Bel 149). Deelnemen aan dit festijn kost 38 euro (36 euro voor Davidsfondsleden). Inschrijven kan (liefst voor 15 maart) bij Paul Heylen (014/58 29 64 of heylenpaul@skynet.be). In de prijs is alles inbegrepen: feestmaaltijd, drank en rondleiding. Schrijf tijdig in, want de plaatsen zijn beperkt!

Marc Leyse
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio