Nucleaire noodtoestand na brand in Japanse kerncentrale

Na de aardbeving die Japan trof, is brand uitgebroken in een kerncentrale in het noordoosten van het land. In het gebied is de nucleaire noodtoestand uitgeroepen.

drombouts

Lees ook Tsunami na zware aardbeving in Japan (video)

Er werd al snel na de grote aardbeving gevreesd voor radioactieve lekken in Japan. Premier Naoto Kan zegt dat alles onder controle is in de kerncentrales, maar desondanks werden er toch onregelmatigheden opgemerkt in het noordoosten van het land, zo laat de minister van Industrie weten.

De centrales in de getroffen prefecturen Miyagi en Fukushima werden automatisch stilgelegd na de beving, maar AP en verschillende Japanse media melden nu dat een turbinegebouw in de kerncentrale van Onagawa (Miyagi) in brand staat. Van radioactieve lekken is er echter nog geen sprake.

Update: Radioactiviteit stijgt

Elektriciteitsbedrijf Tokyo Electric Power Co (TEPCO) heeft aangegeven dat de druk in kernreactor-1 van Fukushima stijgt en dat zou mogelijk kunnen zorgen voor een radioactief lek. TEPCO heeft stappen ondernomen om de druk terug te dringen.

Kernfysicus Walt Patterson heeft aan de BBC laten weten dat de situatie in Fukushima "ernstig is". Volgens hem is er sprake van een "nachtmerriescenario". Hij waarschuwt dat als de problemen niet binnen een paar uur worden opgelost de situatie kritiek wordt.

Inmiddels zijn militairen naar het gebied gestuurd omdat het stralingsniveau in het turbinegebouw van de kernreactor blijft stijgen. De tweeduizend buurtbewoners rond de kerncentrale van Fukushima moeten hun huizen verlaten.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio