Vrees voor tsunami's in hele Stille Oceaan

Het Amerikaanse tsunamicentrum heeft vrijdag een alarm uitgevaardigd voor bijna de volledige kustlijn van de Stille Oceaan, inclusief Australië, Nieuw-Zeeland en Centraal- en Zuid-Amerika. Het alarm volgt op de zware aardbeving die het noordwesten van Japan getroffen heeft. De vrees bestaat zelfs dat de vloedgolven eilanden in de Stille Oceaan volledig kunnen overspoelen.

drombouts

De tsunamigolven hebben de Russische Kuril-eilanden al bereikt. Bijna 11.000 mensen werden geëvacueerd. De eerste golven waren nog niet erg krachtig, maar daar kan later verandering in komen.

Ook in het noordoosten van Indonesië zijn evacuaties aan de gang. Autoriteiten hebben daar gewaarschuwd voor vloedgolven tot twee meter hoog.

De autoriteiten aan de Amerikaanse westkust hebben bewoners gewaarschuwd voor een mogelijke vloedgolven later deze dag. In Neah Bay in Washington wordt de vloedgolf verwacht om 16.18 uur Belgische tijd. De eerste golf is niet per se de grootste, zo luidt het bij het waarschuwingscentrum voor de westkust en Alaska.

De inwoners van Hawaï die bij de kust op zeeniveau wonen, werden al geëvacueerd. Dat melden de autoriteiten van de Amerikaanse staat gelegen in de Stille Oceaan.

Ook de Filippijnen hebben duizenden bewoners van de oostelijke kustlijn in het land opgeroepen tot evacuatie. De president riep de bevolking op kalm te blijven. De zeevaart aan de oostelijke kant van het land werd intussen opgeschort.

Intussen bestaat de vrees dat de vloedgolven eilanden in de Stille Oceaan volledig hebben overspoeld. Het gaat dan om eilanden die amper boven het zeeniveau uitkomen.


Bent u in Japan of kent u iemand die in de buurt zit van de tsunami? Laat het ons weten via hier@reageren.be .

Nu in het nieuws