Havenbedrijf wil baggertuig en vlotkraan bewaren als erfgoed

Havenbedrijf wil baggertuig en vlotkraan bewaren als erfgoed

Havenbedrijf wil baggertuig en vlotkraan bewaren als erfgoed

Print
Antwerpen - Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen zoekt, samen met Watererfgoed Vlaanderen, kandidaten die een uit de vaart genomen emmerbaggermolen en vlotkraan willen bewaren als erfgoed en openstellen voor het publiek.

Het is Watererfgoed Vlaanderen dat de oproep voor het varend erfgoedproject dinsdag bekend maakt. Het gaat om twee historische vaartuigen: Emmerbaggermolen B4 uit 1929, een van de oudste en grootste emmerbaggermolens ter wereld, en Vlotkraan 18 uit 1962, die nog bij de Boelwerf en Boomse Metaalwerken werd gebouwd.

"We gaan hiermee in op het watergoedmanifest uit 2009 dat ervoor pleit het rijke watererfgoed op een goede manier te conserveren voor de toekomst en open te stellen voor het publiek", legt Tine Vandendriessche van het Havenbedrijf uit. "Het is in dat kader dat we deze oproep lanceren. Erfgoedbewaring is niet onze kernactiviteit en dus doen we dat niet zelf, maar we willen er wel ten volle aan meehelpen."

Musea

Het Havenbedrijf zal de tuigen te koop stellen, eventueel voor verschroting, tenzij ze een erfgoedbestemming kunnen krijgen. Het is de eerste keer dat het Antwerpse Havenbedrijf zo'n initiatief neemt voor grote werktuigen. Vanuit het Havenbedrijf betekent dit een inbreng in het project van ongeveer 100.000 euro.

Volgens Vandendriessche zijn mogelijk musea, verenigingen of bedrijven geïnteresseerd om de werktuigen te redden. Zij kunnen de tuigen gratis ter beschikking krijgen. Geïnteresseerden moeten zich nog deze maand aanmelden bij Watererfgoed Vlaanderen, dat mee instaat voor de selectie.

Archiefbeeld

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio