Moslims moeten kinderen óók voor drugs beschermen

Moslims moeten kinderen óók voor drugs beschermen

Moslims moeten kinderen óók voor drugs beschermen

Print
Antwerpen - Binnen het drugsmilieu heeft een groot deel een islamitische achtergrond. En toch is het thema nog steeds taboe.

Gisteren organiseerde moslimorganisatie Al-Mawada in het cultureel centrum van Berchem een conferentie voor een drugsvrije samenleving.

De lezingen waren meteen ook de aftrap voor een hele maand campagne tegen drugs, speciaal gericht op moslims op het Antwerpse Kiel. De campagne is een samenwerking tussen verschillende moslimsorganisaties en Samenlevingsopbouw Antwerpen.

Taboe groot

Een nieuwe en belangrijke stap dus waarbij de uitdaging voor moslims is om in eigen boezem te kijken. Ondanks de realiteit is het taboe rond drugs nog heel groot. Mohamed Chatouani is een van de voortrekkers in de strijd tegen drugs. Hij woont in Antwerpen en is leraar islamitische godsdienst in het KTA van Niel.

“Voorkomen dat je kind aan de drugs geraakt, begint al als je kind geboren wordt”, zegt Mohamed. “Ik zeg het zoals het is: ik zie rondom mij te veel jongeren die zomaar op straat mogen hangen wanneer ze willen.”

“Eigenlijk biedt de islam een heel simpele manier van opvoeden. Als iedereen die regels zou toepassen, zouden we al veel verder staan. De islam zegt: een kind van 0 tot 7, daar speel je mee. Alleen maar spelen, liefde geven. Een kind van 8 tot 14, dat pak je serieuzer aan. Je leert het manieren.

Niet door alles ‘haram’ (slecht in het Arabisch, red.) te noemen. Dat hoort er ook bij. Maar leer je kind ook wat ‘halal’ (goed, red.) is. Benadruk het positieve. Als je dat consequent doet, dan zijn je kinderen van 15 tot 21 je beste vrienden. Als ze iets fout doen, en ze geven het toe, dan zorg je ervoor dat ze er iets van leren. Dat doe je niet door ze met de riem te slaan (lacht).”

Uitsluiten dat jongeren experimenteren met drugs, kun je nooit, zegt Mohamed. “We moeten er alleen voor zorgen dat het niet verder komt dan dat. En daar moet iedereen aan werken. Ik ben voor nultolerantie. Daar hebben we politie voor nodig, maar het beleid moet ook mee willen. En leerkrachten, en ouders, en jongeren. Iedereen. Dit is echt iets dat we samen moeten doen.”

SyMa

Foto: BFM

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio