"Als er op Koekelberg geschoten wordt, gaan we voor hem staan"

Als er op Koekelberg geschoten wordt, gaan we voor hem staan

"Als er op Koekelberg geschoten wordt, gaan we voor hem staan"

Print
De christelijke vakbond is gechoqueerd door het ontslag van Fernand Koekelberg, commissaris-generaal van de federale politie. "Als er op hem geschoten wordt, gaan wij voor hem staan", zo verwoordde Jan Adam, secretaris van het ACV, de steun van de vakbond voor de politiebaas. De absolute topman van de politie in dit land nam zondag ontslag nadat zijn positie onhoudbaar was geworden.

In de wandelgangen gaat vooral de naam van Gentenaar Glenn Audenaert over de lippen als toekomstige opvolger van Fernand Koekelberg.

Audenaert staat momenteel aan het hoofd van de federale gerechtelijke politie Brussel. Hij kreeg eind vorig jaar een positieve evaluatie en mocht zijn mandaat voor de derde maal met vijf jaar verlengen. Ook hij is geen onomstreden figuur. Zo kwam hij onder meer onder vuur door de ophefmakende huiszoekingen die hij liet uitvoeren bij de commissie-Adriaenssens tijdens Operatie Kelk.

Minister van binnenlandse zaken Annemie Turtelboom zit vandaag samen met de directeurs van de politiediensten om te bespreken hoe het nu verder moet. De taken van Koekelberg worden overgenomen door Paul Van Thielen, directeur-generaal van de gerechtelijke politie.

Selectieprocedure kan starten

"De selectie- en evaluatieprocedure voor de opvolging van Fernand Koekelberg kan gestart worden, maar een regering in lopende zaken kan moeilijk een opvolger benoemen," aldus Turtelboom. Die procedures kunnen 3 tot 4 maanden in beslag nemen, Turtelboom hoopt dat er tegen dan een volwaardige regering is om de opvolger te benoemen.

"Wij kennen Koekelberg als een zeer gedreven man. Ik heb meer dan 15 jaar met hem gewerkt. Je kan enkel respect en waardering opbrengen voor wat hij in zijn mars heeft en voor wat hij bereikt heeft", aldus Jan Adam op Radio 1. Adam hoopt dat de door Koekelberg ingezette cultuurwijziging zal worden voortgezet door diens opvolger.

Lees ook: Fernand Koekelberg stapt op als commissaris-generaal federale politie
Lees ook: Letterlijk: Mededeling van Fernand Koekelberg

Nu in het nieuws