Combinatie Centea - Landbouwkrediet telt meer dan 1 miljoen klanten

Combinatie Centea - Landbouwkrediet telt meer dan 1 miljoen klanten

Combinatie Centea - Landbouwkrediet telt meer dan 1 miljoen klanten

Print
De overname van Centea door het Landbouwkrediet doet een bank ontstaan met meer dan 1 miljoen klanten, 900 kantoren en 1.050 werknemers. Toch zal ze na de fusie nog altijd maar 5% van de Belgische spaar- en leningenmarkt inpikken.

De overname van Centea door het Landbouwkrediet is geen verrassing. Centea stond te koop. Eigenaar KBC diende zijn dochterbank op gezag van Europa van de hand te doen omdat hij tijdens de financiële crisis overheidshulp diende in te roepen. En het Landbouwkrediet was op zoek naar expansie. De voorbije jaren kocht de instelling al Keytrade Bank, Europabank en de Belgische portefeuille van Kaupthing Bank over.

Personeel

De overname zal ook niet meteen tot een sociaal bloedbad leiden. Bij Centea was werkzekerheid gegarandeerd tot eind 2012. Dat werd toegekend op het moment dat de beslissing over de verkoop werd bekendgemaakt. En intussen werd de werkgarantie ook uitgebreid tot het personeel van het Landbouwkrediet.

De eerstvolgende maanden zal de nieuwe fusiebank ook veel personeel nodig hebben. Het gaat immers om een uitgebreide integratie. Bij het Landbouwkrediet staan 600 mensen op de loonlijst, bij het grotere Centea maar 450. Dat komt omdat een deel van het werk van Centea tot nog toe gedaan werd door KBC. Zo draaide alles op het informaticaplatform van KBC. Het Landbouwkrediet gaat nu op zoek naar extra informaticapersoneel.

Agenten

Ook voor het netwerk van de zelfstandige agenten verandert op korte termijn weinig. Beide instellingen werken namelijk met zelfstandige agenten en die hebben elk hun portefeuille klanten. Wat niet belet dat agenten uit eenzelfde dorp op vrijwillige basis kunnen fuseren.

Het Landbouwkrediet telde 582.000 klanten, bij Centea bestond de klantenlijst uit 615.000 namen. Dit tilt hun gezamelijke cliënteel boven het miljoen. Een aantal klanten zijn wellicht dubbel.

Financiering

Om de overnamesom van 527 miljoen euro te financieren, zullen de aandeelhouders van Landbouwkrediet bijspringen. Ze zullen 150 à 200 miljoen extra kapitaal inbrengen. Het gaat om geld van de coöperatieve kassen Lanbokas en Agricaisse. Die gaan dat op hun beurt ophalen bij de spaarders van het Landbouwkrediet of Centea. In afwachting daarvan zorgt de Franse medeaandeelhouder Crédit Agricole voor een voorfinanciering. Hij garandeert ook de operatie.

Johan VAN GEYTE

Lees ook: Landbouwkrediet neemt Centea over