Obama: "Kadhafi moet per direct opstappen"

De Amerikaanse president Obama heeft gisteren in een persconferentie voor het eerst in persoon gezegd dat Kadhafi zo snel mogelijk moet vertrekken. De Libische despoot heeft volgens hem de legitimiteit om te leiden verloren.

ibroeksteeg

Het was niet de eerste keer dat de VS om het vertrek van Kadhafi vroegen: het Witte huis heeft afgelopen zaterdag een statement met dezelfde boodschap laten uitgaan.

Obama meldde verder nog op de persconferentie dat de VS "een hele reeks opties" bestudeert om Kadhafi en de leden van zijn regime ter verantwoording te roepen voor het geweld tegen burgers.

Invloed

De boodschappen van Obama zullen echter waarschijnlijk weinig uithalen. De Verenigde Staten hebben geen enkele invloed op Kadhafi, zeker niet op de manier waarop ze dat in Egypte wel nog hadden.

De Verenigde Staten lijken er ook voor te kiezen om zich buiten het conflict te houden, omdat de kans bestaat dat wanneer zij zich wel in het conflict mengen, ze in de anti-Amerikaanse regio die het Midden-Oosten is, als ideale afleidingstactiek van Kadhafi gaan functioneren. De volkswoede kan zich dan tegen hun keren in plaats van tegen hun eigen leiders.

Gisteren begon het Internationaal Strafhof met een onderzoek naar de mogelijke misdaden door het regime van Kadhafi.

Beeld: photonews

MEER OVER Internationaal Strafhof