De Clerck: "Nog geld voor 1.700 speekseltests dit jaar"

De Clerck: Nog geld voor 1.700 speekseltests dit jaar

De Clerck: "Nog geld voor 1.700 speekseltests dit jaar"

Print
"Er is dit jaar nog geld om 1.700 speekseltests aan te kopen. Maar die moeten voorbehouden worden voor 22 politiezones die hun quota van tests nog niet gehaald hebben. Bijbestellingen voor de andere zones worden dus in beraad gehouden. Voor volgend jaar worden 18.000 tests aangekocht". Dat zei Justitieminister Stefaan De Clerck in de Kamer aan Sophie De Wit (N-VA) en Jef Van den Bergh (CD&V).

De federale politie had voor het eerste contractjaar (september 2010-september 2011) een budget van 250.000 euro opgesteld voor 10.000 speekseltests. Dat was vier keer zoveel als het aantal processen-verbaal voor urinetests. Omdat de tests goedkoper waren dan verwacht, konden er 18.775 aangekocht worden. Eenzelfde som van 250.000 euro staat nu al in de begroting voor het tweede jaar (september 2011-september 2012).

Met geld van Verkeersveiligheidsfonds

De Clerck zei dat zijn collega van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open Vld), ermee akkoord gaat om geld van het Verkeersveiligheidsfonds te gebruiken om de periode tot september 2011 te overbruggen, zodat ook nu nieuwe speekstests kunnen worden gebruikt. Maar dat moet technisch worden geregeld.

Op voorstel van Jef Van den Bergh wordt ook onderzocht of men tests kan weghalen bij de 22 zones die de hunne nog niet gebruikt hebben, om ze te gebruiken in zones die nieuwe tests nodig hebben. De Clerck zei verder nog dat in het eerste jaar nogal wat van de 18.000 tests werden gebruikt voor de opleiding van de inspecteurs. Volgend jaar zullen er dus meer ter beschikking zijn.

Meer over de speekseltest: op de expertensite van John De Wit.

JDW

.

Nu in het nieuws