Openbare omroep stevig verankerd in harten van de Vlamingen

Openbare omroep stevig verankerd in harten van de Vlamingen

Openbare omroep stevig verankerd in harten van de Vlamingen

Print
Maar liefst 76 procent van de Vlamingen hecht belang aan een sterke openbare omroep. Daarnaast is zo'n 60 procent van mening dat de VRT over het algemeen betere programma's uitzendt dan vtm. Dat blijkt woensdag uit een studie van onderzoeksbureau iVox op vraag van VEPEC, Vereniging voor Promotie en Communicatie. Voor het onderzoek werden 3.000 Vlamingen ondervraagd.
Met betrekking tot het imago van de VRT en van vtm blijkt uit de iVox-enquête dat 56 procent van de ondervraagden de nieuwsprogramma's op de VRT objectief vindt, tegenover 29 procent als het over nieuwsprogramma's van vtm gaat. Daarnaast associeert 67 procent de VRT met kwaliteit, tegenover 16 procent voor vtm.

Reclame

Verder blijkt dat 39 procent van de ondervraagden zich stoort aan reclame en sponsoring op de openbare omroep. Eveneens 39 procent vindt het onaanvaardbaar dat een journalist meeschrijft aan het blad van een politieke partij. Elf procent meent dan ook dat het VRT-nieuws aan geloofwaardigheid heeft ingeboet door de "affaire Bracke".

Quota

Nog een opmerkelijk resultaat is dat slechts 17 procent het eens is met de beslissing van de VRT om zichzelf quota op te leggen met betrekking tot het in beeld brengen van bepaalde groepen zoals allochtonen.

Modern

42 procent van de respondenten associëren vtm dan weer meer met modern, tegenover 26 procent voor de VRT. Ook wordt de commerciële zender door 38 procent eerder als vernieuwend beschouwd, terwijl de openbare omroep daar met 34 procent iets minder scoort.

De foutenmarge van het onderzoek bedraagt 1,78 procent.

.

Nu in het nieuws