Kris Peeters: "Ook wij kunnen geen wonderen verrichten"

CD&V is niet erg optimistisch over de onderhandelingsopdracht die CD&V-voorzitter Wouter Beke van de koning heeft gekregen. "Wij kunnen ook geen wonderen verrichten", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters.

"De slaagkansen hangen af van de wil van de andere partijen, N-VA en PS in de eerste plaats, om tot een oplossing te komen." Peeters hoopt wel dat Beke de tijd krijgt "die nodig is" om zijn opdracht af te maken. Verkiezingen zijn alvast geen oplossing volgens de CD&V-topman. "De problemen na de verkiezingen zouden dezelfde zijn als die ervoor."

De minister-president ontkent dat de aanstelling van Beke zijn partij een kans moet geven om uit de schaduw van de N-VA te komen. "Inhoudelijk zitten we niet in het wiel van N-VA. We hebben de voorbije maanden zelf voorstellen op tafel gelegd", zei Peeters nog.

Verantwoordelijk

We zijn ondertussen meer dan 250 dagen aan het onderhandelen, ver voorbij het wereldrecord. Voor het eerst is er nu een Vlaamse christendemocraat aan zet. Dat toont volgens Peeters aan dat CD&V een "verantwoordelijke partij is, die haar verantwoordelijkheid opneemt".

Maar toch is ook Vlaams CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy niet erg enthousiast. "In deze omstandigheden kon CD&V niet anders dan verantwoordelijkheid op te nemen." Hij noemt de onderhandelingsopdracht van Beke "een loodzware opdracht" en een "risico" voor zijn partij.

Zowel Peeters als Van Rompuy benadrukken dat hun partij zich tegen een klassieke tripartite zonder N-VA blijft verzetten.

Nu in het nieuws