Derde van malariamiddelen ondermaats of nep

Derde van malariamiddelen ondermaats of nep

Derde van malariamiddelen ondermaats of nep

Print
Bijna een derde van alle geneesmiddelen tegen malaria in Afrikaanse landen is van ondermaatse kwaliteit of gewoon nep. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO onderzocht medicijnen in Kameroen, Ethiopië, Ghana, Kenia, Nigeria en Tanzania. Uit de resultaten bleek dat bijna een op de drie producten niet aan de standaarden voldoet. Bij een op de tien is er zelfs sprake van "extreme" afwijkingen die levensbedreigende implicaties kunnen hebben.

Nigeria bleek de slechtste leerling van de klas. In het land voldeed twee derde van de malariageneesmiddelen niet aan de WHO-normen. "Dat betekent dat een Nigeriaanse patiënt meer kans heeft om met een ondermaats geneesmiddel behandeld te worden dan met een middel dat de kwaliteitsvereisten haalt", zegt Lembit Rägo van de WHO.

Ghana en Kameroen volgen met 39 en 37 procent. Kenia en Tanzania doen het beter met minder dan 11 procent. In Ethiopië voldeden alle stalen, volgens de WHO een gevolg van het strenge wettelijk kader in het land. Ook de resultaten in Kenia zijn goed nieuws: in 2003 bleek nog meer dan de helft van de stalen in het land ondermaats.

Joren Gettemans

IPS

.

Nu in het nieuws