Koning geeft Wouter Beke onderhandelingsopdracht

Print

Koning geeft Wouter Beke onderhandelingsopdracht

CD&V-voorzitter Wouter Beke is door koning Albert II belast met een onderhandelingsopdracht om een akkoord over de staatshervorming voor te bereiden.

Beke werd woensdagmiddag om 14.30 uur ontvangen door de koning, die hem tot onderhandelaar bombardeerde. Wouter Beke heeft de opdracht aanvaard.

Beke verklaarde nadien op een persconferentie "in bevoorrechte samenspraak" met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo zijn opdracht te zullen uitvoeren.

De CD&V-voorzitter noemde discretie, vertrouwen en verantwoordelijkheid de sleutelwoorden bij het zoeken naar oplossingen tijdens zijn opdracht. Hij hoopt op die manier voldoende vooruitgang te kunnen boeken, zodat daarna een formateur definitief kan komen tot een communautair akkoord en tot de vorming van een nieuwe federale regering.

Geen deadline

Net zoals Bekes voorganger, informateur Didier Reynders, beperkt de opdracht van de Vlaamse christendemocraat zich ook tot het louter communautaire. Over sociaal-economische thema's wordt niets gezegd.

Opvallend is ook dat de mededeling, in tegenstelling tot bij de informatieopdracht van Reynders, niets vermeldt over een timing. Dat betekent dat Beke geen deadline krijgt opgelegd en dus zijn tijd mag nemen.

Geen bezwaar

Zowel bij N-VA als bij PS is er geen bezwaar tegen de koninklijke opdracht van Beke. "Uiteraard hebben wij geen probleem met de figuur Beke. Wij werken goed samen", aldus Liesbeth Homans (N-VA).

Donderdag bij Reynders

Beke heeft donderdag een ontmoeting met MR-vicepremier Didier Reynders. Hij zal van hem het verslag ontvangen dat Reynders maakte van zijn informatieopdracht, die dinsdag afliep, en dit verslag met hem te bespreken.

Lees ook: Muyters: "N-VA zal constructief met Beke meewerken"
Lees ook: Kris Peeters: "Ook wij kunnen geen wonderen verrichten"

.

Nu in het nieuws