Europese steun voor Vlaams-Brabantse plattelandsontwikkeling

Samen met Europa geeft de provincie Vlaams-Brabant 840.000 euro steun aan acht projecten op het platteland. Aarschot wil opnieuw ‘Aarschotse Bruine’ brouwen. Begijnendijk renoveert met het geld het parochiale erfgoed.

smeeusen

Aarschot stond vorige eeuw bekend om zijn ‘Aarschotse Bruine’ van brouwerijen Thielemans en Valvekens. In de jaren zestig geraakte het drinken van de ‘Bruine’ in onbruik. Met de 82.000 euro subsidies wordt op de Gasthuissite in Aarschot een kleine huisbrouwerij ingericht met een bijhorende tentoonstelling over de geschiedenis van de brouwerijen, het brouwproces van het befaamde bier en een bierbelevingscentrum.

“Nog dit jaar starten we met een onderzoeksfase naar een oud en nieuw recept”, weet conservator Jo De Cuyper. “Volgend jaar moet een proefpannel uitmaken welk brouwsel de typische smaak het best benaderd. Maar er komt ook een ‘Nieuwe Bruine’ met een aangepaste, hedendaagse smaak.” Het project moet ook een toeristische impuls geven aan Aarschot. Zo moeten nieuwe gerechten op basis van het bruinkleurig bier, toeristen naar de Demerstad lokken.

't Pleintje

In Begijnendijk krijgt de parochiale werking 182.000 euro voor de renovatie van haar erfgoed. ’t Pleintje, de site in het centrum, omvat een klaslokaal uit 1938, een parochiezaal, en een Chiro- en KAJ-lokaal. De parochiezaal kreeg vorig jaar al een nieuw dak en met het geld van de subsidies wordt het domein afgewerkt.

“De parochiezaal krijgt nieuw sanitair, zodat wordt voldaan aan de nieuwe normen van waterverbruik en hygiëne. Het klaslokaal krijgt nieuwe ramen en deuren, vernieuwd sanitair en een toilet voor mindervaliden. Met nieuwe isolatie, een nieuwe vloer en een nieuwe brandcentrale voldoet het voortaan aan de normen voor brandveiligheid”, zegt voorzitter Martine Wuyts.

CDBRMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio