Slordige wetenschapper sterft aan de pest

Slordige wetenschapper sterft aan de pest

Slordige wetenschapper sterft aan de pest

Print
Malcolm Casadaban, een Amerikaans wetenschapper, is in 2009 overleden aan de pest. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Casadaban, verbonden aan de Universiteit van Chicago, deed destijds onderzoek naar de bacterie Yersinia pestis, die de pest veroorzaakt.

De onderzochte pestbacterie was verzwakt en in normale omstandigheden onschadelijk. De laboratoriumvariant van Yersinia pestis wordt genetisch gemanipuleerd opdat ie geen ijzer kan opnemen. Die stof heeft de ziekte nodig om enzymen aan te maken.

Casadaban (60) had echter de erfelijke aandoening hemochromatose, waardoor zijn bloed verzadigd was van ijzer.

Handschoenen

Tijdens het onderzoek moeten enkele pestbacteriën in zijn bloedbaan zijn terechtgekomen. De bacterie profiteerde optimaal van de overvloed aan ijzer. Het Amerikaanse instituut Centers for Disease Control and Prevention bevestigt nu dat Casadaban aan de pest overleed.

De vorser heeft zijn dood wellicht te danken aan het feit dat hij in het lab - tegen de voorschriften in - geen rubberhandschoenen had aangetrokken.

Casadaban had zich kort voor zijn dood bij zijn arts aangemeld met griepverschijnselen, maar die kon uiteraard niet weten dat de man besmet was geraakt met de pest, een ziekte die met de juiste antibiotica genezen kan worden.

.

Nu in het nieuws