Wereldvreemde Kadhafi opnieuw op staatstelevisie

Wereldvreemde Kadhafi opnieuw op staatstelevisie

Wereldvreemde Kadhafi opnieuw op staatstelevisie

Print
De Libische leider Moammar Kadhafi is zojuist opnieuw op de Libische staatstelevisie verschenen. Hij bevond zich in een gebouw van Tripoli waar hij door aanhangers werd omringd. Tijdens zijn toespraak beweerde Kadhafi dat hij al sinds 1977 geen echte macht meer uitoefent in Libië.

"Nadat ik Libië bevrijdde bij de revolutie van 1969, heb ik in 1977 de macht aan het volk gegeven. In nieuwsberichten hoorde ik mijn naam. Ik moest lachen. Wat heeft het met mij te maken? Ik heb de revolutie voltrokken, gaf de macht aan het volk en ben daarna gaan rusten", zei de wereldvreemde Libische leider. "Het is niet een presidentieel of overheidsregime, noch een monarchie. Ik oefen geen macht uit. De autoriteit en macht ligt in handen van het volk."

"Iedereen houdt van Kadhafi"

De kolonel meent dat het complete Libische volk achter hem staat en bereid is voor hem te sterven. De leider ontkent dat er duizenden doden zijn gevallen zoals de massamedia beweren: er zouden slechts 150 doden zijn gevallen. "Er zijn enorme betogingen die mij steunen, ze weerstaan de hele wereld", zegt hij. Het publiek valt hem bij: "Er zijn geen grote protesten tegen jou, iedereen houdt van Kadhafi."

Vluchtelingen

Tijdens de toespraak gaan de gevechten in diverse Libische steden nog altijd door. De vluchtelingenhulp van de Verenigde Naties meldt dat er een zee aan mensen wacht aan de Libische grens met Tunesië. Er is opgeroepen tot het sturen van honderden vliegtuigen om de vluchtelingen op te halen.

De Franse autoriteiten hebben intussen gereageerd dat ze 5000 Egyptische arbeiders die vastzitten aan de Libisch-Tunesische grens gaan evacueren. Daarvoor zal Parijs vliegtuigen en een schip inzetten, zo meldt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: President Nicaragua biedt Kadhafi politiek asiel aan

Lees ook: Kadhafi probeert oosten weer in handen te krijgen

.

Nu in het nieuws