Adel Kamel (45) vindt oorlogsgranaat in uitgegraven aarde

Adel Kamel (45) vindt oorlogsgranaat in uitgegraven aarde

Adel Kamel (45) vindt oorlogsgranaat in uitgegraven aarde

Print
Brecht - Dovo, de ontmijningsdienst van het Belgisch leger, gaat een van de volgende dagen in de Tilburgbaan in Brecht een granaat uit de Tweede Wereldoorlog vernietigen. Adel Kamel (45) ontdekte de obus maandag per toeval.

Adel Kamel (45) is volop bezig met het bouwen van een nieuwe woning aan de Tilburgbaan 135 in Brecht. Toen zijn overbuurman aarde op overschot had nadat hij een regenput had uitgegraven, nam Adel de schenking graag aan.

“Ik kan die grond goed gebruiken. Het toeval wilde dat ik juist daarin iets metaalachtigs aantrof, wat later een obus bleek te zijn. Omdat ik geen risico wilde lopen, want de ontsteking is nog zichtbaar, belde ik de politie op en die adviseerde me om contact op te nemen met Dovo”, vertelt hij.

Oorlogsgeschiedenis

“Vandaag hadden ze bij de dienst geen tijd om het tuig te vernietigen omdat ze nog ergens in de Ardennen zaten. Ik hoop dat die specialisten snel komen, want echt veilig voel ik me niet in deze situatie. Het was wel even schrikken, want het ding is toch zo’n veertig centimeter groot”, aldus Adel.

Wally Schoofs, die zich al geruime tijd bezighoudt met de oorlogsgeschiedenis in Brecht vindt het niet ongewoon dat er in die streek een granaat uit de Tweede Wereldoorlog werd gevonden. “In die regio was er op 24 september 1944 een zware artilleriebeschieting door de Canadezen in hun poging om de Schotense Vaart over te steken en Sint-Job te bevrijden. Vermoedelijk gaat het om een granaat van een veldartilleriekanon.”

JAN VORSSELMANS
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio