Uitgelokte doodslag op Cubaan brengt Filippijn niet in gevangenis

Uitgelokte doodslag op Cubaan brengt Filippijn niet in gevangenis

Uitgelokte doodslag op Cubaan brengt Filippijn niet in gevangenis

Print
Beveren-Waas - Het Gentse hof van assisen heeft de Filippijn Reynold Dingcong Costoy veroordeeld tot vijf jaar cel voor de moord op de Cubaan Ricardo Eugenio Landaburo (54) op een schip in de Waaslandhaven in 2008.

Het Gentse hof van assisen heeft de 36-jarige Filippijn Reynold Dingcong Costoy veroordeeld tot vijf jaar cel en 550 euro boete voor uitgelokte doodslag op de 54-jarige Cubaan Ricardo Eugenio Landaburo. Costoy zat drie jaar en twee maanden in voorhechtenis en moet geen effectieve celstraf meer uitzitten.

Eerder had het hof van assisen Reynold Dingcong Costoy schuldig bevonden aan uitgelokte doodslag op Ricardo Eugenio Landaburo. De jury stemde 7 tegen 5 op de eerste schuldvraag, waarna de drie rechters van het hof van assisen zich aansloten bij de meerderheid.

Agressief

Het lichaam van de Cubaanse matroos werd op 5 januari 2008 gevonden in de machinekamer van het schip Gaz Venezia, dat lag aangemeerd aan de Antwerp Gas Terminal in Kallo. Het slachtoffer, de eerste werktuigkundige van het schip, kreeg verschillende messteken in de borststreek.

Costoy zei in zijn verhoor dat Landaburo, die hoger in rang was en hem opdrachten gaf, verbaal en fysiek agressief tegen hem was. Landaburo zou hem met een metalen staaf aangevallen hebben, waarna Costoy hem met een mes neerstak. Hij blijft ontkennen dat hij de bedoeling had het slachtoffer te vermoorden.

Essentiële fouten

De verdediging van Costoy voerde aan dat het slachtoffer essentiële fouten gemaakt heeft. “Landaburo was kwaad en probeerde Costoy eerst van de trap te duwen. Daarna heeft hij hem tot tweemaal toe met de staaf bedreigd. Het is duidelijk dat het hier om wettige zelfverdediging gaat. Mijn cliënt vreesde voor zijn leven, en de frustratie over zijn onrechtvaardige behandeling heeft ook een rol gespeeld. Als u meent dat het niet om zelfverdediging gaat, vraag ik u om minstens de uitlokking te aanvaarden”, zei de advocaat tegen de gezworenen.

In zijn laatste woord dankte Costoy de jury en vroeg hij vergiffenis aan de familie van het slachtoffer.

Archiefbeeld Waaslandhaven

B

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio