Alles wijst in de richting van Wouter Beke

Het is zo goed als zeker dat CD&V-voorzitter Wouter Beke straks naar de koning trekt. De vorst zal hem hoogstwaarschijnlijk aanduiden als de opvolger van informateur Didier Reynders. Welke titel Beke zal krijgen, is maar zeer de vraag.

ikerremans

Om 14.30 uur komt alvast een politicus op audiëntie bij het staatshoofd. Over wie het gaat, staat niet vast. Het ziet er wel niet naar uit dat de koning een nieuwe ronde consultaties gaat aanvatten.

Beke

Zowel bij N-VA als bij PS hebben ze geen bezwaren tegen een eventuele koninklijke opdracht van Beke. "Uiteraard hebben wij geen probleem met de figuur Beke. Wij werken goed samen", zei Liesbeth Homans (N-VA) woensdagmorgen al.

CD&V vindt het vooral belangrijk dat de winnaars van de verkiezingen (PS en N-VA dus) achter de kandidatuur van Beke staan.

Welke titel de CD&V-voorzitter zal krijgen van koning Albert is nog lang niet duidelijk. Voor een echte formateur lijkt het nog te vroeg en de titel informateur zou de vorige informateur Didier Reynders niet echt eer aandoen.

Wouter Beke zal sowieso niet zelf een akkoord moeten sluiten, maar een aftastende functie krijgen.

Lees ook: Torfs: "CD&V moet nu verantwoordelijkheid opnemen"

MEER OVER CD&V

Nu in het nieuws