Oplichter kraakt duizenden Hotmailadressen

Oplichter kraakt duizenden Hotmailadressen

Oplichter kraakt duizenden Hotmailadressen

Print
Schilde - Bij de federale politie liepen de voorbije weken duizenden meldingen binnen van gekraakte Hotmailadressen. Pater Jos Vannuffelen was een van de slachtoffers.

Pater Jos Vannuffelen is de steun en toeverlaat van de paters in het missiehuis van Scheut in Schilde als het om computer- en mailgebruik gaat. Maar maandag zat hij zelf met de handen in het haar. “Ik opende mijn Hotmail en stelde vast dat mijn volledig adressenbestand weg was en mijn mailbox was helemaal leeg.”

De pater had niet meteen door wat er aan de hand was, tot hij om 11.30u een raar telefoontje kreeg. “Een goede kennis wilde weten of ik in Londen zat. De man had van mij een mail gekregen waarin stond dat ik in Londen zat. Ik was er zogezegd bestolen en had 2.200 euro nodig om thuis te geraken. De mail was opgesteld in behoorlijk Nederlands, maar een rekeningnummer om het bedrag te storten stond er niet in.”

Valse bedelmail

“De volgende uren liep de ene telefoon na de andere binnen. Binnen de kortste keren was de batterij van mijn gsm leeg. In mijn adressenbestand zaten 785 contacten en iedereen had een valse bedelmail gekregen.”

Ook zijn familie kreeg het bericht onder ogen en stapte meteen naar de politie. “Mijn broer, een ex-douanier, en mijn schoonbroer, een gewezen speurder, wisten wat er aan de hand was en dienden een klacht in. Ze adviseerden mij om dat ook te doen.” Jos Vannuffelen stapte dinsdag naar de politie en kreeg te horen dat hij lang niet de enige was. “Het zou om duizenden Hotmailgebruikers gaan”, zegt hij.

Western Union

In de eerste mail stond inderdaad niets over de manier waarop het geld moest worden overgemaakt. Maar wie reageerde, kreeg vermoedelijk weer een nieuw verhaal te horen dat er geen bank in de buurt was en dat het geld moest worden gestuurd via Western Union.” De pater probeert nu om zijn adressenbestand te reconstrueren. “Wie een bedelmail gekregen heeft, mag zijn coördinaten mailen naar mijn nieuw adres: josvannuffelen@scheutschilde.be.”

U kan het volledige artikel lezen in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen.

Foto: Patrick De Roo

Alex Kestens

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio