Stadsbestuur ergert zich aan vertragingen bij openbare werken

Antwerps schepen van Openbare Werken Guy Lauwers (sp.a) wil aannemers via een bonus aanzetten om werken sneller uit te voeren. Hij stoort zich aan de talrijke werven die uitlopen.

smeeusen

Enkele slechte voorbeelden van nu en uit het verleden:

Burgemeester Edgard Ryckaertsplein of stationsplein (Berchem)

De recordhouder onder de vertragingen is nog steeds het stationsplein aan het station van Berchem. De aanleg van de ondergrondse parkeergarage en het plein duurden samen zeven jaar. Er waren conflicten tussen de verschillende overheden, de NMBS en De Lijn. De aannemer gebruikte een steen die niet naar de zin was van het stadsbestuur.

Carnotstraat (Antwerpen)

De heraanleg van de Carnotstraat is nog volop bezig. De werkzaamheden hadden normaal in december moeten worden opgeleverd. Nu wordt 1 april geschat, hoewel begin mei de straat weer voor twee dagen wordt afgesloten voor het aanbrengen van een afwerkingslaag. De redenen voor de vertragingen waren het winterweer en technische problemen bij het plaatsen van de riolen.

Statie- en Driekoningenstraat (Berchem)

De aannemer bleek plots onvoldoende tegels te hebben besteld. Deze Berchemse winkelstraat had normaal in december 2010 klaar moeten zijn. De laatste schatting is nu april.

Leien (Antwerpen)

De heraanleg van de Zuiderleien zou twee jaar duren, maar in realiteit nam het vijf jaar in beslag. Buurtbewoners waren tegen de heraanleg een procedure gestart bij de Raad van State. Aan de Nationale Bank stootte de aannemer op een archeologische site. Iedereen houdt zijn hart vast voor de heraanleg van de Noorderleien.

Lees de reacties van Gemeenteraadslid Claude Marinower (Open VLD) en Joris De Fré, bouwconfederatie Antwerpen, in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen.

Sacha Van Wiele

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio