Kadhafi probeert oosten weer in handen te krijgen

Kadhafi probeert oosten weer in handen te krijgen

Kadhafi probeert oosten weer in handen te krijgen

Print
Moammar Kadhafi, de Libische leider, wil enkele oostelijke steden van het land weer onder controle krijgen. Woensdag zette het leger een aanval in.

Het kleine dorpje Marsa El Brega, waar opposanten de macht hadden gegrepen, werd zo weer 'heroverd'. Dondermorgen namen gevechtsvliegtuigen van het Libische leger de plek onder vuur. Het dorpje ligt op zowat 800 kilometer van de hoofdstad Tripoli. Er bevindt zich een belangrijke oliebron. De dissidenten gaven zich echter niet gewonnen. Het is zo nu onduidelijk wie het dorp nu controleert.

De gevechtstroepen zouden nu verder oostwaarts op weg zijn. Het dorp Ajdabiya werd al bestookt. Het is niet bekend of Kadhafi er alweer baas is.

In Ajdabiyah zouden wel 10.000 vrijwilligers zich verzetten tegen het leger.

Nieuwe toespraak Kadhafi

Kadhafi is woensdag opnieuw in het openbaar verschenen op een ceremonie in de hoofdstad Tripoli. Dat was op de openbare televisiezender te zien.

"Nadat ik Libië bevrijdde bij de revolutie van 1969, heb ik in 1977 de macht aan het volk gegeven en ben ik in mijn tent gaan rusten", verklaarde Kadhafi op de ceremonie die de 34ste verjaardag van de overhandiging van de macht in de kijker moest zetten. Op de zender waren tientallen mensen te zien die slogans riepen ter ere van Kadhafi.

.

Nu in het nieuws