Actiecomité verwerpt conclusie verkeersplan

Het actiecomité 'VCP is niet OK' kondigt nieuwe stappen aan, nu Kontich naar zijn mening te weinig rekening houdt met opmerkingen over het verkeersplan.

hdelsaerdt

Met de bedoeling de verkeersdruk in de dorpskern te verminderen, heeft het gemeentebestuur van Kontich in 2009 het verkeerscirculatieplan ingevoerd. Nu de proefperiode van die ingrijpende reeks maatregelen al meer dan een jaar voorbij is, heeft de commissie Verkeer van de gemeente een definitieve evaluatie ervan afgerond en voorgesteld aan de gemeenteraad. Dat rapport stelt dat vooral het zware verkeer uit het Kontichse straatbeeld is verdwenen.

"Of het aantal andere voertuigen verminderd is, weten we nog niet", zegt burgemeester Luc Blommaerts (CD&V). "We gaan pas tellingen uitvoeren nadat de werkzaamheden in de Duffelsesteenweg en de Molenstraat klaar zijn. De verkeerschaos in de Molenstraat was legendarisch.

Niet toevallig was dit een vast parcours voor het rijexamen. Door van v verkeer de Molenstraat een eenrichtingsstraat te maken, verlaagde de verkeersdruk."

Slachtoffers

Het actiecomité 'VCP is niet OK', dat bewoners van de Edegemsesteenweg en Drabstraat verenigt, is absoluut niet te spreken over het gebrek aan aandacht bij de gemeente voor de verzuchtingen van de beide straten. Die zijn volgens de actievoerders de slachtoffers van het verkeerscirculatieplan in zijn huidige vorm.

Na een presentatie die het comité uitzonderlijk aan de verkeerscommissie mocht geven, liet woordvoerder Rob Siaens dat klaar en duidelijk verstaan. Hij zegt dat de de bewoners beschikken over meer objectief cijfermateriaal dan het gemeentebestuur, maar er wordt niet naar ons geluisterd.

Verbindingsweg

Burgemeester Blommaerts ontkent niet dat het doorgaand verkeer nog altijd een zorgenkind is. Hij verwacht veel heil van de noordelijke verbindingsweg. "Tellingen uit de jaren negentig toonden al aan dat veertig procent van het verkeer in Kontich doorgaand verkeer is naar de oprit van de E19. In het masterplan van de Vlaamse gemeenschap is sprake van een verbindingsweg, die er sneller kan zijn dan we denken", meent hij.

Vanuit de oppositie stelt Joost Fillet (Groen!) voor om de oost-westverbinding langs de Antwerpsesteenweg door te knippen, zolang de werkzaamheden in de Molenstraat niet klaar zijn. Blommaerts wil dit voorstel bekijken, maar waarschuwt: "Ik kan nu al voorspellen dat de smalste straat in de dorpskern, de Magdalenastraat, al het verkeer zal moeten slikken."

JAN VAN DE POEL, PHILIPPE DESMET

MEER OVER Kontich

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio