Elke dag een messengevecht in de stad

Elke dag een messengevecht in de stad

Elke dag een messengevecht in de stad

Print
Antwerpen - Het aantal mesincidenten in Antwerpen ligt al een paar jaar ongemeen hoog. Het Vlaams Belang vraagt daarom metaaldetectors aan discotheken en risicoscholen.

Veel mensen, ook veel jongeren, lopen in Antwerpen met een mes op zak. De dagen dat er geen slachtoffer met een messteek wordt binnengereden in het Stuivenbergziekenhuis zijn zeldzaam.

In 2008, 2009 en 2010 noteerde de politie gemiddeld 473 incidenten met een mes per jaar. De criminele feiten waarop de cijfers betrekking hebben, zijn gewapende diefstallen, bedreigingen slagen en verwondingen. Opvallend: een vijfde van de daders zijn minderjarig. Slachtoffers van mesincidenten houden dikwijls blijvend letsel over aan de feiten.

Zerotolerantiebeleid

Vlaams Belang waarschuwt voor deze tendens en eist een zerotolerantiebeleid van de politie ten aanzien van het bezit en het gebruik van messen. Ook eist de partij metaaldetectoren aan discotheken en risicoscholen. Filip Dewinter koppelt (VB) de incidenten aan de vreemdelingenproblematiek. De partij vraagt ook dat bij bezit of gebruik van een mes, automatisch wordt overgegaan tot vervolging.

Het parket in Antwerpen heeft niet gewacht op die laatste verzuchting van het Vlaams Belang, want sinds mei vorig jaar zorgt het parket voor snelrechtprocedures. De gemiddelde looptijd hiervan is 56 dagen. De straffen worden gevorderd op basis van verschillende criteria. Wanneer er sprake is van criminele ingesteldheid, lopen de straffen snel op. Het parket tilt ook zwaar aan daders die in herhaling vallen.

SVW, AK

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio