Heibel bij Antwerpse politietop

Print

Heibel bij Antwerpse politietop

Antwerpen - Het rommelt aan de Antwerpse politietop. De gemeenteraad keurde het ontslag goed van personeelsdirecteur Caroline Steyaert. Haar ontslag kost de Antwerpse belastingbetaler 122.000 euro.

De grond van het ontslag was een verschil in visie over het personeelsbeleid bij de Antwerpse politie. Toch zou er meer aan de hand zijn. Het conflict begon in december. Hoofd van de Antwerpse recherche Glenn Verspeet zou tijdens een politiefeestje handtastelijk geweest zijn bij de partner van een van zijn rechercheurs. De politieman nam dit niet en diende een klacht in tegen zijn chef. Steyaert zou zelf ook een dossier opgestart hebben tegen het hoofd van de recherche.

STANDPUNT: 'Is er iets mis bij de politie?'

Polarisering en pesterijen

Dit was zwaar tegen de zin van hoofdcommissaris Serge Muyters (foto), zeggen verschillende bronnen binnen het stadhuis. Het conflict escaleerde. Het kwam tot een polarisering en pesterijen.

Opmerkelijk is dat in het verslag van het overleg met de vakbonden nog werd gesproken over een verschil in aanpak. Alleen is dat geen grond tot ontslag. De vakbonden waren zelfs tevreden over het modern personeelsbeleid van Steyaert.

Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a) wenste de korpscultuur open te breken door ook burgers aan te stellen in topfuncties zoals de personeelsdirecteur. Maar volgens de politiemensen moet je agent zijn om te weten hoe het moet. Muyters is volgens sommigen de veruitwendiging van deze cultuur.

Volgens een bron zette Muyters de afgelopen jaren zijn vertrouwelingen op belangrijke plekken in het korps en mensen die zijn mening niet deelden, werden opzijgezet. Steyaert vond dat dit niet kon. Toen zij Muyters vroeg naar evaluatieverslagen of argumenten waarom hij bepaalde mensen een andere functie had gegeven, kreeg ze te horen dat ze zich niet moest moeien.

Management by terror

Wat weinigen begrijpen is dat korpschef Eddy Baelemans niets onderneemt. "Voor zeer onduidelijke redenen zijn veel mensen bang van Muyters", klinkt het. De manier van beleidsvoering van Serge Muyters kreeg ook al een naam: management by terror.

Caroline Steyaert had een contract voor vier jaar, maar die wordt nu na twee jaar verbroken. Zij krijgt naast een ontslagvergoeding van 122.000 euro nog outplacementbegeleiding.

Mismatch

In een reactie verbetert korpschef Eddy Baelemans het bedrag. "De personeelsdirecteur krijgt maximum 90.000 euro. 112.000 euro is de kost voor de politie."

Over de reden van het ontslag is hij duidelijk: "Steyaert trad op 1 april 2009 in dienst en dat is een hele tijd goed gegaan", luidt het. "Maar uiteindelijk bleek het een mismatch tussen culturen." Tot slot stelt de korpschef dat hij geen problemen heeft met burgerpersoneel aan de top. "Wat mij betreft komt er opnieuw een burger als personeelsdirecteur."

Alex Kestens, Sacha Van Wiele

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio