Parket wil Shariah4Belgium vervolgen voor homohaat

Het Antwerps parket wil de grote leider van Shariah4Belgium, Belkacem Fouad of Abou Imran, vervolgen voor homohaat. Dat zei minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) in de Kamer aan Bert Schoofs (VB).

ikerremans

In een interview van 24 maart 2010 zei Imran dat homo's ter dood moeten worden gebracht. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) diende daarop een klacht in. Het Antwerpse parket vindt dat de antidiscriminatiewet is overtreden en wil vervolgen voor homohaat, zo zei De Clerck.

Maar het parket wacht nog even omdat enkele andere onderzoeken tegen Shariah4Belgium nog niet af zijn. Zo is er een tweede klacht van het CGKR tegen uitlatingen van Imran op een persconferentie in het Borgerhoutse buurthuis De Shelter op 22 mei 2010. Na een verbod om een proboerkamanifestatie te houden stelde hij samen met een Britse extremistische imam dat "er geweld van zou komen als meisjes niet volgens de islam mogen leven en publiek geen boerka mogen dragen". Dit onderzoek is nog niet af. "Er moet nog een en ander worden nagegaan over de huur van het buurtcentrum en de officiële vertaling van de mogelijk racistische uitlatingen in het Engels, is er nog niet", aldus De Clerck.

Morel

En dan is er nog een derde onderzoek. Dat kwam er na een klacht van VB-parlementslid Filip Dewinter en van uitgetreden moslim Peter Velle. Dat onderzoek ging over filmpjes op YouTube. Daarin werd onder meer opgeroepen om premier Leterme af te zetten en om van België een moslimstaat te maken. Maar dit onderzoek leidde volgens De Clerck tot niets: geen enkele van de video's was een productie van Shariah4Belgium en bovendien werden de filmpjes door andere, niet-geïdentificeerde personen, op YouTube geplaatst.

De Clerck deelde nog mee dat de federale politie in opdracht van het Antwerpse parket tenslotte ook onderzoekt of de uitspraken over de kanker en het overlijden van Marie-Rose Morel de strafwet overtreden. Abou Imran had de ziekte van Morel "een straf van Allah" genoemd en gehoopt dat nog andere politici ook kanker zouden krijgen. Dat onderzoek loopt nog, maar het is verre van zeker of er een vervolging komt voor dit onderdeel. Er is terzake geen klacht van het CGKR.

Bert Schoofs was scherp in zijn repliek: "Het CGKR toont zijn partijdigheid aan, het dient klachten in als homo's het slachtoffer zijn van discriminatie, maar niet als VB-ers slachtoffer zijn van discriminatie. En aan Shariah4Belgium zeg ik: in de islam is het varken een onrein dier, wel toon dan geen onreine varkensmanieren."

JDW

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio