Skipiste Casablanca ziet zwarte sneeuw

Skipiste Casablanca ziet zwarte sneeuw

Skipiste Casablanca ziet zwarte sneeuw

Print
Schilde - Als alles volgens planning verlopen was, had rond deze tijd een nieuwe skipiste in Casablanca operationeel geweest, maar daar is in de Wouwersstraat niet veel van te zien. In het voorjaar was uitbater Ricky Mollin immers gestart met de afbraak van de oude piste, maar als gevolg van een aantal gerechtelijke procedures, durft de uitbater de realisatie van een splinternieuwe Casablanca niet meer verder te zetten.
De ouders van de jonge skitalenten van Casablanca Racing Team zijn het lange wachten grondig beu. “Elke week moeten we honderden kilometers rijden naar andere skipistes om onze kinderen hun geliefde sport te laten uitoefenen”, vertelt ouder Nico Rutten. “En dat gewoon omdat enkele buren maar één doel voor ogen hebben en dat is het kapot krijgen van de uitbater Ricky Mollin en een definitieve sluiting van de piste.”

Om hun zaak extra onder de aandacht te brengen, werd een petitie gestart bij de lokale middenstand en op het internet. “We zijn amper tien dagen bezig en we hebben ondertussen al bijna vijfduizend handtekeningen verzameld”, vertelt Rutten. “Dit weekend webben we actie gevoerd aan verschillende winkelketens en opnieuw was de respons overweldigend.”

Lidgeld

Volgens Rutten zijn de tegenstanders van de piste slecht ingelicht en is de aanvoerder van het protest één hoogbejaarde buurman. “We hopen dat we met onze acties ook hem en zijn medestanders van het belang van de piste kunnen overtuigen”, aldus Rutten. “Van de leden van de Vereniging van Schotenhof, één van de tegenstanders, zijn er zelfs ondertussen mensen die ons steunen en niet eens op de hoogte waren dat hun lidgelden worden gebruikt om te procederen.”

“Dat er leden de skipiste gunstig gezind zijn, is perfect mogelijk, maar dat hun lidgelden worden aangewend om advocaten te bekostigen, is klinkklare onzin”, reageert Marc Danen van de Vereniging van Schotenhof. “De rechtszaken worden gevoerd op kosten van de omwonenden. Wij, als vereniging, verlenen enkel onze steun, maar dat kost ons geen eurocent. Wij zijn al sinds de jaren tachtig tegen de skipiste en elk jaar komt het dossier op onze algemene vergadering aan bod. Onze leden worden correct geïnformeerd.”

Leefbaarheid

De milieustakingsvordering, die werd ingediend door buurtbewoners, is momenteel bij het hof van beroep beland. Verder hebben de tegenstanders Red De Voorkempen vzw, vereniging van Schotenhof en de buurtbewoners ondertussen nog drie andere procedures lopen tegen de nieuwe skipiste, omdat ze vrezen voor de leefbaarheid van de buurt en vinden dat de piste niet in natuurgebied thuishoort.

“We hebben bij de Raad Van State beroep aangetekend om de schorsing en vernietiging van de milieuvergunning en het PRUP, dat een bestemmingswijziging van natuurgebied naar recreatiegebied mogelijk moet maken, te verkrijgen”, verduidelijkt voorzitter van Red De Voorkempen Jef Rombouts. “Daarnaast hebben we tegen de bouwvergunning beroep aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.”

Radeloos

Rombouts heeft begrip voor de radeloosheid van Mollin en de acties van de skiclub. “De procedures lopen al zo lang en niemand kan voorspellen hoe lang het nog zal duren alvorens er een uitspraak zal volgen”, stelt hij. “Maar, als de uitbater een beetje redelijkheid aan de dag had gelegd en het niet zo groot gezien had, was het nooit zover gekomen en had er ongetwijfeld een akkoord kunnen worden bereikt met de omwonenden.”

Sebastiaan RUBBERECHT

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio