Papa Eefje Lambrecks procedeert al 14 jaar tegen Staat

Papa Eefje Lambrecks procedeert al 14 jaar tegen Staat

Papa Eefje Lambrecks procedeert al 14 jaar tegen Staat

Print
Na veertien jaar is de eis tot schadevergoeding van Jean Lambrecks, de vader van Eefje, nog altijd niet afgerond. Lambrecks dagvaardde de Belgische Staat in 1997, nadat in de onderzoekscommissie- Dutroux gebleken was dat het gerecht en de politie fouten hadden gemaakt.

Uit een parlementaire vraag van Kamerlid Liesbeth Van der Auwera (CD&V) aan aan ontslagnemend justitieminister Stefaan De Clerck bleek gisteren dat de Staat al 68.000 euro aan advocaten heeft betaald in de rechtszaak met Lambrecks. Hij eist een schadevergoeding van 350.000 euro.

Jean Lambrecks: "Het is pijnlijk te moeten vaststellen dat de Belgische Staat de duurste advocaten onder de arm neemt om de conclusies van de parlementaire onderzoekscommissie - die overigens door de voltallige Kamer unaniem werden goedgekeurd - tegen te spreken. Nochtans leidden diezelfde conclusies wel tot tal van fundamentele hervormingen, onder andere tot een grondige hertekening van het politielandschap."

De vraag van Van der Auwera kaderde in de overweging van de ouders van Annick Van Uytsel en Shana Appeltans om de Staat te dagvaarden na het vernietigende rapport over het onderzoek naar de moord op Annick. Uit dit rapport bleek dat de Leuvense speurders kapitale blunders hebben gemaakt: Ronald Janssen had eerder kunnen worden opgepakt waardoor Kevin Paulus en Shana Appeltans wellicht nog hadden geleefd.

NV

.

Nu in het nieuws