2.872 ton sluikafval langs Vlaamse wegen

2.872 ton sluikafval langs Vlaamse wegen

2.872 ton sluikafval langs Vlaamse wegen

Print
Voor het eerst in jaren is de hoeveelheid gedumpt afval langs Vlaamse gewest- en snelwegen weer toegenomen. Met een nieuw actieplan wil minister Hilde Crevits (CD&V) de jacht op sluikstorters opvoeren.

2.872 ton, zoveel afval hebben we vorig jaar langs de gewest- en snelwegen in Vlaanderen achtergelaten. Dat zijn 360 volle vuilniswagens, goed 55 ton meer dan een jaar eerder.

Elke dag speuren zo'n 260 toezichthouders de Vlaamse gewest- en snelwegen af, op zoek naar sluikstorters. Wie betrapt wordt, betaalt tot 250 euro. Maar omdat parketten die boetes vaak seponeren, wil Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits speciale ambtenaren inschakelen.

"We hebben de proef al gedaan in de provincies Antwerpen en Oost- Vlaanderen", zegt Crevits. "Met succes. We merken dat die ambtenaren de boetes beter opvolgen en daardoor worden de overtredingen sneller betaald." De minister wil dat systeem nu in alle Vlaamse steden en gemeenten invoeren.

Ook voor parkeerterreinen aan snelwegen ligt er een afvalplan klaar. "Vanaf dit jaar pakken we uit met een netheidsbarometer", zegt Crevits. "Zo kunnen bestuurders meteen zien of ze een proper parkeerterrein oprijden."

De grootste hoeveelheid sluikafval werd vorig jaar opgetekend in Vlaams-Brabant (843 ton). De provincie Antwerpen volgt als tweede, met 724 ton.

WB

.

Nu in het nieuws