Muze Bob Dylan (67) gestorven

Het vroegere lief en muze van Bob Dylan, Suze Rotolo, is overleden. Volgens haar echtgenoot Enzo Bartoccioli stierf Rotolo donderdag op 67-jarige leeftijd in de echtelijke woning in Manhattan aan longkanker.

ibroeksteeg

In de vroege jaren zestig heeft de dochter van een communistisch gezinde inwijkeling uit Italië grote invloed gehad op Robert Zimmerman, beter bekend als Bob Dylan.

Dylan verwerkte haar inzichten dikwijls in zijn songs. Bovendien prijkt Rotolo samen met hem op de hoesfoto van het vroege Dylan-album 'The Freewheelin' Bob Dylan' waarmee de bard in 1963 artistiek en commercieel doorbraak. Op de foto kuieren Dylan en Rotolo arm in arm door de straten van de Newyorkse wijk Greenwich Village in de buurt van hun woning.

Rotolo was in de zomer van 1961 zeventien jaar toen zij de toen nog onbekende folkzanger had leren kennen tijdens een concert in de Riverside Church in New York.

Burgerrechten

Het stel was vier jaar samen. In die tijd maakte zij Dylan warm voor het ideeëngoed van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Zij bracht hem in contact met talrijke personaliteiten uit de wereld van de politiek, kunst en theater.

Zelf had ze als vrijgevochten Italiaanse wel soms moeite met haar rol als 'vriendin van.' Zoals ze in haar memoires schreef wilde ze niet enkel "a boyfriend's chick", of "een snaar op zijn gitaar" zijn.

MEER OVER Bob Dylan