Horecazaken zonder speciale vergunning om 1 uur dicht

Horecazaken zonder speciale vergunning om 1 uur dicht

Horecazaken zonder speciale vergunning om 1 uur dicht

Print
De horecazaken in Antwerpen-Noord houden zich klaar voor het sluitingsuur op dinsdag 1 maart. De één berust, de andere zoekt al manieren om het sluitingsuur te omzeilen.

In café De Klamper in de Offerandestraat toont Marie-Claire Backman trots haar toelating om langer dan 1 uur open te blijven. “Eigenlijk had ik ze niet nodig, want ik ben meestal voor 23 uur al gesloten”, zegt de cafébazin. “Alleen worden in mijn café af en toe verjaardagsfeestjes gegeven en die duren meestal wel later dan 1 uur. Ik wil dus geen risico lopen.”

Cafébazin Jenny van café De Valk op de hoek van de Offerandestraat met de Lange Beeldekensstraat diende ook een aanvraag in. Zij wacht nog op de definitieve beslissing. “Ik heb nu een tijdelijke toelating om langer open te blijven”, zegt Jenny. “Mijn café is meestal tot 3 uur ’s ochtends open. Er zijn nog nooit problemen geweest. Ik vermoed dat ik dus wel een afwijking op het sluitingsuur krijg.” Ze is echter niet tevreden over de nieuwe regeling. “Ik ben vooral bang dat na 1 uur de lastige klanten naar mijn zaak afzakken. Dan zit ik met de problemen.”

Lastige klanten

Wiske Renoz is al 24 jaar baas van café Non-Stop aan het De Coninckplein. Zij deed geen moeite om een afwijking aan te vragen. “Ik sluit om 1 uur”, zegt Wiske. “De klanten van de andere cafés gaan na het sluitingsuur zeker niet naar huis en zullen zoeken naar de cafés die nog wel open zijn. Ik ken de lastige klanten wel. Als ze hier aankomen, stuur ik ze onmiddellijk terug buiten. Maar met het sluitingsuur komen ze hier waarschijnlijk met vijf man aan. Die krijg ik met geen stokken uit mijn café. Daarom sluit ik om 1 uur.”

Sommigen denken al een manier te hebben gevonden om het sluitingsuur te omzeilen. “Om 1 uur sluit ik de deur en doe ik de gordijnen toe, maar ik zet mijn klanten niet buiten”, zegt een cafébaas die liever anoniem wil blijven. De regeling rond het sluitingsuur stelt anders duidelijk dat de zaak daadwerkelijk gesloten moet zijn? “Ach, ik neem het risico”, zegt de cafébaas. “Je gelooft toch niet dat ze zo laat nog controleurs op pad gaan sturen?

U kan het volledige artikel lezen in de maandagkrant van Gazet van Antwerpen.

Foto: Jan Van Der Perre

Sacha Van Wiele

Lees ook het standpunt: Maak Antwerpen-Noord ook 's nachts weer gezellig

Nu in het nieuws