"Vernieuw identiteitskaart slechts om de 10 jaar"

Senator Guido De Padt (Open Vld) heeft een wetsvoorstel klaar dat de geldigheidsdatum van de elektronische identiteitskaart verlengt en de procedure voor 75 plussers versoepelt.

ssimons

Op dit moment krijgt elke burger ouder dan 12 jaar iedere vijf jaar een oproepingsbrief in de bus om zijn of haar identiteitskaart te hernieuwen. De Padt (foto, rechts) wil de geldigheidsdatum nu verdubbelen.

Deze maatregel betekent ook een halvering van de kosten voor de burger. De vernieuwing van de eID brengt immers de kost met zich mee van het maken van een nieuwe pasfoto (tussen 4 à 8 euro), minimum 12 euro (zonder gemeentetaks) voor het aanmaken van de kaart zelf en eventuele verplaatsingskosten. “Het is de taak van de moderne overheid om maximaal ten dienste te staan van de burgers en de administratieve lasten te beperken”, aldus Guido De Padt.

Rekening houdend met het totaal aantal eID kaarten in omloop in februari 2011, namelijk 8,3 miljoen, betekenen deze maatregelen een besparing voor de burgers van 99,6 miljoen euro of 9,96 miljoen euro per jaar.

De kaart moet wel vernieuwd worden wanneer ze beschadigd is, wanneer de houder van naam, voornaam of geslacht verandert etc.

Onbeperkt

Daarnaast krijgen ook burgers die de leeftijd van 75 jaar overschreden hebben, de mogelijkheid om een eID met onbeperkte geldigheid te verkrijgen. “Het is belangrijk om niet blind te blijven voor mensen die fysiek of mentaal niet meer in staat zijn om deze administratieve verplichtingen zelf af te handelen”, aldus De Padt.

Vastgoed

Jobs in de regio