Fehriye Erdal is wellicht dood

Fehriye Erdal is wellicht dood

Fehriye Erdal is wellicht dood

Print
Speurders zeggen voor het eerst dat ze er ernstig rekening mee houden dat de Turkse extreemlinkse DHKP/C-activiste Fehriye Erdal (33) niet meer leeft. Precies vijf jaar geleden verschalkte ze de Staatsveiligheid. Sindsdien lijkt ze van de aardbol verdwenen.

Fehriye Erdal staat nog internationaal geseind en haar foto prijkt ook op de website van Interpol, maar het Belgische gerecht is al lang niet meer actief naar haar op zoek.

"Beter afmaken dan dat ze opgepakt wordt en begint te praten. In zulke kringen wordt wel vaker zo geredeneerd en ook gehandeld", zeggen Belgische antiterreurspeurders. "Erdal was - of is, want haar dood is niet bewezen - al bij al maar een kleine garnaal in de organisatie. Maar ze weet veel. Te veel. Bovendien kost het veel geld om iemand zolang te laten onderduiken", klinkt het.

Koffiedame

In Turkije wordt Erdal beschouwd als een terroriste. De veiligheidsdiensten zouden haar maar al te graag overleveren aan het gerecht. Erdal wordt in Turkije beschouwd als het brein achter de moorden op Ozdemir Sabançi - topman van het gelijknamige bedrijf - en zijn secretaresse, en op Haluk Gorgün, directeurgeneraal van Toyota Turkije.

Erdal werkte in 1996 als koffiedame voor het bedrijf Sabançi. Op bewakingsbeelden van toen is duidelijk te zien hoe ze de twee huurmoordenaars binnenliet. Erdal vluchtte naar België en werd in 1999 met tien andere DHKP/C-leden opgepakt in Knokke- Heist.

In de flat die ze huurden, werden wapens en ander bezwarend materiaal gevonden. Turkije vroeg België geregeld om haar uitlevering, maar ons land wilde haar eerst zelf vervolgen voor bendevorming, schriftvervalsing, verboden wapendracht en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Dertig agenten

De dag voor de rechter een vonnis zou vellen, verdween Erdal echter spoorloos. Met 'dank' aan de Staatsveiligheid. Al maanden hield die haar doen en laten in de gaten. Liefst 30 agenten waren vrijgemaakt om haar in ploegen van acht de klok rond in de gaten te houden. Zeker in de dagen voor het vonnis. Omdat men vermoedde dat ze iets van plan was.

Erdal, die vreesde dat ze zou worden veroordeeld en uitgeleverd aan Turkije, liet daarna niks meer van zich horen. Hoewel het hof van cassatie in 2007 besliste dat een proces in ons land mogelijk is, lijkt het erg twijfelachtig dat dat er alsnog zal komen.

Thierry Goeman

Wat het Comité P én het Comité I indertijd vonden over de manier waarop de staatsveiligheid en de politiediensten de zaak-Erdal hebben afgehandeld, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

MEEST RECENT