De Crem onder vuur voor "snoepreisje" - Noemt sp.a "keuterpartij"

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen zijn donderdag in de Kamer verbaal zwaar in de clinch gegaan. De sp.a'er neemt het niet dat De Crem vier dagen met een grote delegatie naar Abu Dhabi trok om er een wapenbeurs bij te wonen.

ssimons

"Een snoepreisje en een totaal foute politieke inschatting", stelde Van der Maelen. "Uitgeput na 8 zware maanden als minister van Defensie in een regering van lopende zaken, hebt u het blijkbaar nodig geacht een snoepreisje naar Abu Dhabi te organiseren", riep een verontwaardigde Van der Maelen in een repliek op het antwoord van De Crem.

Keuterpartij

De Crem verweet de Vlaamse socialist en zijn partij - "die keuterpartij van Van der Maelen" - zich schijnheilig op te stellen en selectief verontwaardigd te zijn.

De Crem herhaalde dat hij op de beurs was op uitnodiging van de regering van de Verenigde Arabische Emiraten - een land dat volgens het CD&V-regeringslid een belangrijke partner is, die zijn onderhoudsfaciliteiten ter beschikking stelt en waar het Belgische leger tussenlandingen maakt op weg naar Afghanistan - en dat hij ter plaatse heel veel contacten heeft gehad.

De Crem beet terug: "De sp.a, die keuterpartij van de heer Van der Maelen, keurt wapenexportlicenties goed en maakt daar gewoon geen probleem van (...) U hebt op het vlak van het pacifisme aan niemand de les te spellen. Wanneer er wapenlicenties moeten goedgekeurd worden in Vlaanderen, dan drukt u op de jaknop, zegt u soms neen en doet u vooral wat u altijd doet in een dergelijk dossier: een schijnheilige houding aannemen", dixit de minister van Defensie.

Flauw excuus

Van der Maelen verweet De Crem naast de kwestie te antwoorden. Dat een delegatie van 10 personen vier dagen lang naar het Midden-Oosten trekt om één 'memorandum of understanding' te ondertekenen, is volgens de sp.a'er ongehoord.

"Iedereen die van dergelijke zaken iets afweet, weet dat een memorandum of understanding niet door ministers worden onderhandeld. Dit zijn akkoorden van een veel te laag niveau. Dit is een flauw excuus dat u ter plaatse heeft gezocht, toen uitlekte dat u daar was".

De groenen haalden woensdag al uit naar de aanwezigheid van De Crem op een wapenbeurs op een moment dat Libië wapens inzet tegen demonstranten. Onfatsoenlijk, luidde het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER