Siegfried Bracke wil strenge tuchtstraf voor Walter De Smedt

Kamerlid Siegfried Bracke (N-VA) eiste zopas tijdens zijn eerste optreden in de plenaire zitting van de Kamer “verdere stappen tegen de Antwerpse strafrechter Walter De Smedt”. Hij wil een strenge tuchtstraf.

ssimons

Strafrechter De Smedt werd dinsdag definitief vrijgesproken van rechtsweigering. Hij was eerder door het Antwerpse parket-generaal vervolgd omdat hij een betrapte gps-dief had vrijgesproken. Hij deed dat omdat een eerdere straf van die dief niet was uitgevoerd. Het parket-generaal vond dat De Smedt weigerde om recht te spreken en dat hij het slachtoffer door zijn vrijspraak in de kou liet.

Maar het Antwerpse Hof van Beroep én het Hof van Cassatie spraken De Smedt vrij. “Aan een vonnis kunnen geen kwaliteitseisen gesteld worden. Een foutief vonnis is ook een vonnis”, zo luidde het.

Overgeplaatst

Bracke hierover in de Kamer: “Door het arrest van het Hof van Cassatie kunnen rechters nu met de justitieminister politieke spelletjes spelen dat het een lieve lust is. Want dat is wat De Smedt deed: een politiek spelletje spelen. Wat is dit voor een land? Als de treinen niet op tijd rijden, schaft men ze af. Als de straffen niet worden uitgevoerd, dan spreekt een rechter betrapte daders vrij. Dit kan niet door de beugel, het is zeer nadelig voor de samenleving. Wat gaat U als minister doen als andere rechters nu ook politieke spelletjes met U spelen?”, zo wilde het N-VA-kamerlid weten.

En Bracke ging verder: “Blijkbaar heeft men rechter De Smedt overgeplaatst naar een andere kamer. Merkwaardig. Justitie reageert op rechters met foute vonnissen zoals de Kerk op pedofiele priesters, men plaatst ze over naar ergens anders”. Bracke eiste verdere stappen.

Tuchtonderzoek

Justitieminister Stefaan De Clerck antwoordde dat de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois nog een tuchtonderzoek zal opstarten. “Ik heb veel vertrouwen in de afloop daarvan”, zo zegde hij.

Desgevraagd zegt Liégeois hierover: “Zo’n tuchtonderzoek is al lang geleden opgestart. Het moet gebeuren binnen de zes maanden nadat wij kennis nemen van de feiten. De zaak moet nu behandeld worden door de voorzitter van de Antwerpse rechtbank. Maar ik verwacht er geen positief resultaat van. Nog voor het Hof van Cassatie zijn arrest velde mocht De Smedt immers al opnieuw strafzaken afhandelen. De zetelende magistratuur heeft met deze zaak duidelijk gemaakt dat aan vonnissen geen enkele kwaliteitseis moet worden gesteld. Je mag er blijkbaar om het even wat in schrijven. En bij de evaluatie van rechters mag men niet ingaan op de inhoud van de vonnissen. Wat zou een tuchtprocedure dan nog kunnen opleveren?”

De Antwerpse procureur-generaal vindt dat deze zaak aantoont dat de positie en het statuut van de zetelende magistratuur moet worden gewijzigd, precies omdat volgens hem vonnissen niet inhoudelijk kunnen worden beoordeeld.

Voor meer informatie over de voorgeschiedenis van de zaak-De Smedt, zie de expertenpagina van John De Wit.

JDW

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio