"Al-Qaeda zit achter protesten in Libië"

Al-Qaeda zit achter protesten in Libië

"Al-Qaeda zit achter protesten in Libië"

Print
In een telefonisch statement op de Libische staatstelevisie zei de Libische leider Kadhafi donderdagmiddag dat Al-Qaeda en Osama bin Laden achter de hevige protesten in zijn land zitten. Volgens Reuters zijn er inmiddels al tussen de duizend en tweeduizend doden gevallen.

Kadhafi stelde in zijn toespraak dat Al-Qaeda nu ook Libië bereikt heeft, via Irak en Afghanistan. Hij waarschuwde dat de terroristen niets om het land geven, maar enkel de Libische kinderen willen vermoorden.

Intimidatie

Het dreigement van Al-Qaeda was een duidelijke boodschap aan het Westen. Door met de komst van Al-Qaeda te dreigen, bedoelde de Libische dictator impliciet dat Europa en de Verenigde Staten beter af zouden zijn met hem, dan met de extreme moslimterroristen die het land na zijn val zouden kunnen overnemen.

Kinderen

Volgens de Libische dictator zijn de opstandelingen in zijn land "kinderen die onder de drugs zitten". Hij riep ouders op hun kinderen van de straat te halen. Verder meende hij dat de Libiërs geen recht tot klagen hebben, omdat de lonen goed zijn en men goedkoop aan de dagelijkse behoeften kan komen. "Schaam jullie", zei hij tegen de demonstranten.

Overlopers

Steeds meer steden 'lopen over' naar de demonstranten. De oostelijk gelegen stad Benghazi is inmiddels volledig onder controle van de demonstranten. De stedelijke politiechef heeft ontslag genomen en zich bij de demonstranten gevoegd. Ook de stad Al Baida, een van de grootste steden van het land, zou volledig in de handen van de demonstranten zijn.

Tweeduizend doden

Aan het persburau Reuters zei de Franse ambassadeur voor de mensenrechten, Francois Zimeray, dat er tot nu toe mogelijk tot tweeduizend doden zijn te betreuren. "Het is niet de vraag of, maar wanneer Kadhafi zal vallen", voegde hij nog toe.

.

Nu in het nieuws