Staande ovatie voor ouders van Sophie (16) tijdens uitvaart

Print

Staande ovatie voor ouders van Sophie (16) tijdens uitvaart

Stabroek - In de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte aan het Frans Oomsplein in Hoevenen vond woensdagochtend de uitvaartdienst voor de 16-jarige Sophie Van De Heijning plaats. De uitvaartplechtigheid bracht een massa rouwenden op de been en verliep bij momenten erg emotioneel. Aan het slot kregen de ouders van het meisje een staande ovatie.

Onder het oog van vijf cameraploegen en 10 fotografen kwamen onder andere de burgemeesters van Kapellen en Stabroek de kerk binnen, gevolgd door de klasgenoten van Sophie.

Er werd een massale opkomst verwacht en die verwachting kwam ook uit. Om 09.30 uur waren alle plaatsen in de kerk al bezet. Buiten stonden op dat moment nog honderden mensen buiten te wachten om de familie te groeten.

Door de grote toeloop begon de dienst met een kwartier vertraging. De klasgenoten van Sophie droegen manden witte rozen de kerk in.

Zus in tranen

De uitvaartdienst verloopt bij momenten erg emotioneel. Zo barstte zus Kathleen in tranen uit toen ze over het leven en het karakter van Sophie vertelde. "Het ga je goed lieve zus, waar je ook bent", besloot ze.

Toen de vrouwelijke pastor vroeg om een moment van gebed voor Sophie viel er een aangrijpende stilte in de bomvolle kerk.

'Uitzonderlijk plichtsbesef'

De directeur van de school van Sophie, Mater Salvatoris in Kapellen, hield eveneens een emotionele redevoering. Directeur Beyers benadrukte het uitzonderlijke plichtsbesef van het overleden meisje. "Om half drie in de nacht begon je nog aan de afwas", haalde hij anekdotisch aan.

"Al je rapporten waren uitstekend, maar vandaag zou je net een superrapport hebben gekregen", ging hij verder. "Met je inzet en je stralende glimlach was je de ideale leerling."

Half uur lang groeten

Dat de uitvaart een massa volk op de been had gebracht werd nog eens duidelijk tijdens het groeten van de kist. Het duurde bijna een half uur vooraleer de meer dan 1.000 aanwezigen de kist gegroet hadden en hun bidprentje in ontvangst konden nemen.

Staande ovatie

Aan het slot van de dienst kwamen de ouders van Sophie nog aan het woord. De moeder van het meisje herinnerde de aanwezigen nog eens aan de fatale dag. "We zagen de ambulance en de MUG door onze straat rijden en we wisten niet dat het voor jou was."

Papa Luc dankte iedereen voor de steun. "Dat gerechtigheid nu moge geschieden", besloot hij. Aan het eind van misviering werden de ouders van Sophie door de kerkgangers bedacht met een hartverscheurende en tegelijk hartverwarmende staand ovatie.

Begavring in intieme kring

Omwille van de grote opkomst was het Frans Oomsplein tijdelijk verkeersvrij gemaakt. Na de dienst vertrok de familie met de kist naar de begraafplaats aan de oude kerk van Hoevenen. Daar vond de begraving plaats in intieme kring. Ondertussen druppelden de aanwezigen op het plein stilletjes af.

Simultaan met de dienst in Hoevenen vonden er in Kapellen ook twee herdenkingsplechtigheden plaats voor de vele vrienden en schoolkameraden van Sophie.

Lees ook: Drie simultane uitvaardiensten voor Sophie
Lees ook: Frans Oomsplein verkeersvrij voor begrafenis Sophie

Het jonge meisje overleed op 15 februari nadat ze vier dagen eerder op het zebrapad van de Antwerpse Steenweg in Hoevenen werd aangereden door een Renault Laguna, die bestuurd werd door de 52-jarige Kapellenaar Leo D.. Die man werd afgelopen weekend aangehouden wegens vluchtmisdrijf.

Stille wake

Dinsdagavond woonden zo'n 300 buurtbewoners nog een stille wake bij in de buurt van het fatale ongeval.

Om 19 uur kwamen ongeveer 300 buurtbewoners en vrienden van Sophie samen op het Frans Oomsplein, voor de kerk waar Sophie vandaag, woensdag, begraven wordt.

Onder politiebegeleiding ging het gezelschap, van baby's tot bejaarden, naar de plaats van het ongeval op de Antwerpse Steenweg. Daar plaatsten de kinderen kaarsen bij de tientallen die er al stonden.

Na een kwartier van bezinning gingen de aanwezigen weer naar huis. Er waren geen toespraken, maar de afkeuring voor de nu aangehouden doodrijder was algemeen.

Lees ook: Ook familie van dader krijgt slachtofferhulp aangeboden

Boris Rousseeuw

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio