Rechter neemt uitzonderlijk standpunt over krakers in zaak vzw Duivenkot in

De vrederechter wil de krakers van de sociale woningen niet zomaar op straat zetten. Er moet eerst onderdak worden gevonden.

smeeusen

De krakers van de vzw Duivenkot verschenen dinsdag voor de vrederechter. Zij kraken enkele sociale appartementen in de wijk Sint-Andries. Deze woningen staan al enkele jaren leeg. De sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven wil het complex renoveren en verhuurt daarom deze appartementen niet meer. Omdat de krakers afspraken niet zouden hebben nageleefd, wil Woonhaven hen nu uit de appartementen zetten.

“Wettelijk kan ik niet anders dan de krakers uit de gekraakte sociale woningen te zetten”, zegt vrederechter Bert Janssens tegenover de krakers. “Ik kan alleen spelen met de termijn waarop dit moet gebeuren. Ik wil deze mensen niet uit deze woningen zetten voor er onderdak is gevonden voor hen. Bij de volgende zitting wil ik de officiële instanties hier zien, de OCMW-voorzitter of de voorzitter van Woonhaven. Ik wil niet dat zij terug op straat belanden, maar dat ze een onderdak hebben.”

Initiatief nemen

Advocate Katrin Borghgraef verdedigt de krakers. “De vrederechter neemt wel een zeer opmerkelijk standpunt in”, zegt Borghgraef. “Hij dwingt Woonhaven om initiatief te nemen en op zoek te gaan naar een oplossing voor de krakers. Dit is volgens mij een vingerwijzing naar de overheid. Dit betekent niet dat de rechter gaat beslissen om de krakers in de gekraakte woningen te laten. Hij kan alleen spelen met de termijn van de uitvoering van het vonnis tot uithuiszetting.” Woonhaven-voorzitster en schepen Leen Verbist (sp.a) benadrukt dat zij ook niet wil dat de krakers weer dakloos worden. “De vrederechter wil dat we tot een verzoening komen”, zegt Verbist. “Ik ben bereid om daaraan mee te werken. Daarom hebben de krakers zich ook al ingeschreven voor een sociale woning. Als voorzitster van Woonhaven moet ik ook rekening houden met de sociale huurders. Zij hadden klachten over de krakers. Als de vrederechter wil dat ik naar de rechtbank kom, dan zal ik dat doen.”

Opgetogen

Kraker Johan Cabello is opgetogen over het initiatief van de vrederechter. “Hij nodigt de mensen uit die daadwerkelijk iets kunnen veranderen voor mensen zonder dak boven hun hoofd”, zegt Cabello. “Ik hoop dat het lukt.”

De krakers verschijnen op dinsdag 15 maart weer voor de vrederechter.

U kan het volledige artikel lezen in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen.

Foto: Ludo Mariën

Sacha Van Wiele

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio