Kempen verliezen nog eens 120 jobs, nu bij TBP

Het personeel van elektronicaproducent TBP in Geel kreeg gisterochtend te horen dat er op termijn 120 banen worden geschrapt. Het bedrijf kondigt een grondige herstructurering aan.

jrosquin

Amper vier jaar na de overname van de Geelse vestiging van Alcatel snoeit het Nederlandse TPB keihard in het personeelsbestand van haar fabriek op de oude site van Bell Telephone in Geel.

Volgens de directie ondervindt TPB Electronics de naweeën van de economische crisis. “In 2009 en 2010 konden we dat nog ondervangen, maar de bestellingen zijn nu zo erg teruggelopen dat we maatregelen moeten nemen, willen we de fabriek goede toekomstperspectieven bieden”, zo luidt het. De directie benadrukt ook dat er binnen TPB gewoon wordt voortgewerkt. Het bedrijf werkt in een drieploegensysteem.

'Niet verwacht'

Gisteren kregen de 337 werknemers van het bedrijf na het aflopen van een gewone ondernemingsraad de onheilstijding te horen.

De stemming in de vestiging aan de Bell Telephonelaan was na afloop gelaten.

“Dit had ik niet verwacht”, zegt een vrouwelijke bediende uit Laakdal die verkiest anoniem te blijven. “Ik werk hier twintig jaar. Wie zal straks nog een job hebben en wie niet?”

Bij TBP werd de afgelopen weken twee dagen per week gestempeld. Het bedrijf zegt de ontslagen te zullen spreiden over arbeiders en bedienden. Er zal straks, conform de wet-Renault, onderhandeld worden over brugpensioen en arbeidsherverdeling.

De vakbonden noemen de beslissing niet geheel onverwacht, maar zijn verbaasd over het aantal jobs dat op de helling wordt gezet.

Neergang

De kernactiviteit van TBP is de productie- en assemblage van hoogtechnologische elektronische producten voor de telecomsector, de medische en de industriële wereld en de sector van de halfgeleiders. In 2007 werkten op de huidige TBP-site, bij voorloper Alcatel-Bell, nog 650 mensen.

Deze nieuwe jobstijding voor de arbeidsmarkt in de Kempen komt er na eerdere aankondigingen van de sluiting van autotoeleverancier Proseat en conservenbedrijf Bonduelle, beide in Hulshout. Daar verliezen respectievelijk 147 en 130 mensen hun baan.

Marc Helsen

Vastgoed

Jobs in de regio