Vlaams Belang veroordeeld voor Suske en Wiske-kalender

Vlaams Belang veroordeeld voor Suske en Wiske-kalender

Vlaams Belang veroordeeld voor Suske en Wiske-kalender

Print
De vzw Vrijheidsfonds, die de dotaties van het Vlaams Belang ontvangt, en Johan Deckmyn, de voorzitter van de Gentse VB-koepel, zijn dinsdag veroordeeld tot dwangsommen als ze hun Suske en Wiske-kalenders nog langer verspreiden. Dat meldt WPG Uitgevers België.

De Gentse koepel van Vlaams Belang deelde op de nieuwjaarsreceptie van de stad Gent jaarkalendertjes uit met een bewerkte cover van het stripalbum 'De Wilde Weldoener' (1961). Daarop is te zien hoe Suske en Wiske verschrikt opkijken naar de Gentse burgemeester Daniël Termont die vanuit een helikopter muntstukken in het rond strooit naar stripfiguurtjes van allochtone origine.

Dwangsom

WPG Uitgevers België nv, Standaard Uitgeverij en de erfgenamen Vandersteen vinden dat de tekening in strijd is met de wetgeving rond auteursrechten. Ze krijgen nu gelijk van de Brusselse burgerlijke rechtbank. VB moet stoppen met de verspreiding van de kalenders. De rechter legt een dwangsom van 5.000 euro per inbreuk op, met een maximum van 500.000 euro per dag, als het stakingsbevel niet wordt nageleefd.

Vlaams Belang beraadt zich nog of er beroep volgt, maar blijft erbij dat het om een politieke parodie gaat. "We zullen eerst het vonnis grondig bestuderen", klinkt het. De partij zegt wel geen kalendertjes meer te verspreiden en de afbeelding van het net te halen. Er zijn ondertussen 2.000 exemplaren de deur uit. De vzw Vrijheidsfonds en Johan Deckmyn zijn ook veroordeeld voor de gerechtskosten.

MEEST RECENT