Cassatie geeft strafrechter De Smedt gelijk

Het Hof van Cassatie heeft nu ook de Antwerpse strafrechter Walter De Smedt gelijk gegeven in zijn geschil met het Antwerpse parket-generaal. Het Hof velde dinsdagnamiddag zijn arrest.

drombouts

Het Antwerpse parket-generaal had De Smedt vervolgd voor "rechtsweigering", een misdrijf waarop 2.750 euro boete én ontzetting uit de rechten staat. Reden? De Smedt had op 28 mei 2009 een gps-dief vrijgesproken omdat een eerdere celstraf tegen die dief niet was uitgevoerd. Volgens dat vonnis van De Smedt waren de nieuwe feiten uitgelokt door de niet-uitvoering van die eerdere straf, die hij zelf had opgelegd.

Volgens het OM had De Smedt een politiek statement vermomd als vonnis en geweigerd om recht te spreken, waardoor de burgerlijke partij in de kou bleef.

Het Antwerpse hof van beroep volgde deze visie echter niet en sprak De Smedt vrij. Dat doet nu ook het Hof van Cassatie. 's Lands hoogste hof vindt dat De Smedt wel degelijk een vonnis velde. Misschien is het een vonnis dat feitelijk of juridisch fout is, maar het is wel een vonnis. En dus is er geen rechtsweigering. De Smedt blijft dus definitief vrijgesproken.

Meer over deze zaak vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW