1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Museum van Van Bogaert-Wauters wordt het eerste Vikingmuseum op Europees vasteland

Het archeologisch museum Van Bogaert-Wauters verhuist van de Museumstraat naar de verdieping van het Idplus Center in de Sint-Jansstraat. Het wordt omgebouwd tot een uniek themamuseum waarin de tijd van de Noormannen centraal staat. Dat zijn de beheerder van het museum en het gemeentebestuur overeengekomen.

arlette vanden bonne

"'De Vrienden van de Durme- en Scheldehoek' die het Museum Van Bogaert-Wauters beheren, geven de volledige museumcollectie eeuwigdurend in bruikleen aan het Hamse gemeentebestuur", legt schepen van Cultuur Koen Mettepenningen uit. "Het gemeentebestuur huurt voor het museum een nieuwe locatie in de Sint-Jansstraat om er de volledige museumcollectie in onder te brengen. De wens van de stichter om de naam Van Bogaert-Wauters er blijvend aan te verbinden, wordt gerespecteerd."

Er moest volgens conservator André Van Bossche dringend iet gebeuren met de locatie en opstelling van het museum. "De oude brouwerijgebouwen in de Museumstraat, waarin de collectie van ruim 5.700 unieke voorwerpen, voldoen al jaren niet meer aan de hedendaagse educatieve eisen. Op aanraden van Toerisme Vlaanderen en Toerisme Scheldeland gaat het vernieuwde museum de klemtoon leggen op de Noormannen en Vikingen. Zo wordt het een echt Vikingmuseum waarin de tijdslijn van de préhistorie tot de 17de eeuw duidelijk blijft."

Viking Genootschap

Erick De Quick uit Turnhout juicht als voorzitter van het Viking Genootschap de uitbouw van een Vikingmuseum in Vlaanderen toe. "Dit wordt een unieke en veelzijdige permanente tentoonstelling. Uniek omdat dit het eerste volwaardig uitgebouwd Vikingmuseum op het West-Europese land wordt. Wie nu de tijd van de Vikingers wil bestuderen, moet naar Scandinavië of Engeland trekken, terwijl er hier in Hamme honderden soms zeer zeldzame stukken uit de Vikingtijd worden bewaard. Dat moet vooral de jeugd en scholen aantrekken. Hamme is daarvoor de ideale plek, gelegen in de bocht tussen Schelde en Durme, het terrein van de Vikings, waar de meeste museumstukken zijn gevonden tijdens de rechttrekking van de Schelde tussen 1894 en 1896."

De Museumraad waaraan nu ook het gemeentebestuur participeert, wenst aan de bezoekers een afgerond verhaal te vertellen zowel binnen als buiten het nieuwe museumgebouw. "Verspreid over gans de gemeente worden bakens uitgezet die verwijzen naar de geschiedenis van het museum, opgericht in 1955 en zijn collectie."

De werkzaamheden voor het Vikingmuseum zijn gestart. In september wordt de link tussen Hamme, het water en de Vikingen duidelijk zichtbaar.

052-47.41.51

WIM ONSELAERE
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners