"Politie van Bahrein schiet op betogers"

Politie van Bahrein schiet op betogers

"Politie van Bahrein schiet op betogers"

Print
Volgens getuigen heeft de oproerpolitie van Bahrein vrijdagavond het vuur geopend op betogers die in het centrum van de hoofdstad Manama waren samengestroomd. Dat meldt de BBC. Er wordt gesproken van 120 gewonden. Intussen is de Britse regering onder vuur komen te liggen wegens wapenleveringen aan Bahrein.

Lees ook Journalist mishandeld in Bahrein

In de namiddag had het leger van Bahrein al op demonstranten geschoten op het Parelplein in de hoofdstad. Volgens medische bronnen viel daarbij één dode.

's Avonds kwam het tot een confrontatie tussen oproerpolitie en betogers. Agenten zouden traangas en kogels hebben gebruikt wat volgens getuigen resulteerde in minstens 120 gewonden.

In Bahrein, een eilandstaat in de Perzische Golf, woont een meerderheid aan sjiieten, maar het land wordt geleid door een soennitische Koninklijke familie. De oppositie eist politieke en sociale hervormingen.

Britse regering

Door de gewelddadige confrontaties in Bahrein is de Britse regering onder vuur komen te liggen wegens wapenleveringen aan het land.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toegegeven dat de regering inderdaad het licht op groen heeft gezet voor de export van traangas en andere uitrusting voor de veiligheidstroepen in Bahrein, maar zegt voorlopig over geen bewijzen te beschikken dat het materiaal is gebruikt om protesten neer te slaan.

Volgens Britse kranten liet Londen in de herfst van 2010 ook al wapenleveringen toe naar andere landen in de Golfregio.

Nu in het nieuws