De sekswerkers die niet op Berlusconi’s feestjes komen

De sekswerkers die niet op Berlusconi’s feestjes komen

De sekswerkers die niet op Berlusconi’s feestjes komen

Print
Een paar meisjes van plezier in Italië hebben een gezicht gekregen door de beruchte feestjes van Berlusconi. Maar tienduizenden andere vrouwen en meisjes zitten nog steeds gevangen in de verborgen wereld van de Italiaanse mensenhandel.

In de zaak tegen Berlusconi, die ervan wordt verdacht een minderjarig meisje te hebben betaald voor seks, zijn nog dertien andere vrouwen betrokken, grotendeels immigranten uit de buitenwijken van Milaan.

Minderjarig

De meeste commerciële sekswerkers schoppen het echter niet zo ver. Minstens 50.000 slachtoffers van mensenhandel in Italië hebben tussen 2000 en 2008 hulp gekregen, becijferde de organisatie Save the Children Italië. Bijna 4500 daarvan waren alleenstaande minderjarige migranten uit Roemenië, Egypte, Bangladesh en Afghanistan.

"In de jaren negentig, toen we met ons werk begonnen, kwamen ze vooral uit Oost- en Zuidoost-Europa", zegt Carla Corso, oprichter van het Comité voor Burgerrechten van Prostituees. De groep biedt bescherming en opvang aan slachtoffers van slavernij en seksuele uitbuiting in noordoost-Italië. "Ze komen nu nog uit Roemenië, maar ook uit Nigeria en Colombia. Er is bovendien een groeiende groep jonge Chinese vrouwen op straat 's nachts, maar het is moeilijk om met hen in contact te komen, de gemeenschap is heel ontoegankelijk."

Ook het aantal Roemeense meisjes in beschermingsprogramma's is flink afgenomen sinds Roemenië toetrad tot de EU, zegt onderzoekster Emiliana Baldoni. "Sociaal werkers vinden het steeds moeilijker om contact te krijgen met slachtoffers en ze te helpen te ontsnappen aan de uitbuiting."

Sabina Zaccaro (IPS)

Nu in het nieuws