Sp.a blijft blunderen

Sp.a blijft blunderen

Sp.a blijft blunderen

Print
De ongezouten mail van Ingrid Lieten naar haar collega's van de Vlaamse regering, waarbij ze hen "gevoelloze karikaturen" noemt, is niet de eerste 'mailgate' die de sp.a in verlegenheid brengt.

Collega's Frank Vandenbroucke en partijvoorzitster Caroline Gennez gingen de minister van Media voor.

Gennez:

In oktober 2009 lekte al een mail gericht aan Gennez uit, waarin verschillende ex-ministers, waaronder de voormalig kroonprins van de sp.a, Frank Vandenbroucke, geschoffeerd werden.

Advocaat Barteld Schutyser, een persoonlijke vriend van de partijvoorzitster, schreef onder andere dat "Frank onmogelijk werd" en "Freya niet content zou zijn met de vice." Gennez zelf moest zich "op duidelijke dreigingen à la de waarheid over Agusta voorbereiden."

Gennez kwam van binnen en buiten de partij zwaar onder vuur te liggen, maar wilde van geen wijken weten. Uiteindelijk wist ze na een "therapeutische sessie" en een visiecongres aan de VUB alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.

Vandenbroucke:

Iets meer dan een jaar later was het de beurt aan de 'kroonprins' zelf. Frank Vandenbroucke trok zich uit de regeringsonderhandelingen terug nadat een vertrouwelijke mail, waarin hij zijn bedenkingen rond het voorstel van partijgenoot Vande Lanotte om de financieringswet te hervormen uitte, op straat kwam te liggen. Vande Lanotte wilde voortborduren op het CDH-model, maar Vandenbroucke was bang dat de N-VA het voorstel zou kelderen. In de mail sprak hij sprak onder meer over "misbruikt worden door de N-VA."

Uiteraard reageerde de N-VA furieus op de aantijgingen, die eigenlijk binnenskamers hadden moeten blijven. Vandenbroucke had een foutje gemaakt met het intypen van het juiste mailadres en het berichtje lekte naar de pers. Hij trok zich terug als onderhandelaar.

Nu in het nieuws