Gemeente en politie zetten actie op aan station om diefstal tweewielers tegen te gaan

Gemeente en politie zetten actie op aan station om diefstal tweewielers tegen te gaan

Gemeente en politie zetten actie op aan station om diefstal tweewielers tegen te gaan

Print
Geel - Ruim tachtig pendelaars gingen donderdagochtend in op het aanbod om hun fiets te laten labelen. De stad Geel wil de diefstallen fors terugdringen.

De Geelse preventiedienst en politie stonden donderdag om 5u al aan het Geelse station om gratis de fietsen van pendelaars te labelen. De actie kende meteen succes. Meer dan tachtig treinreizigers lieten hun tweewieler met hun persoonlijke rijksregisternummer beveiligen, maar ook tientallen andere Gelenaars gingen op het gratis aanbod in. In ruil bewaakten de gemeenschapswachten de fietsen de hele dag.

In de studentenstad Geel blijft het station de meest diefstalgevoelige plek. Volgens de socialistische jongerenbeweging Animo ondernemen politie en stad veel te weinig om die problematiek daar aan te pakken. “Het aantal fietsdiefstallen is vorig jaar gedaald van 385 naar 302”, zegt de burgemeester Frans Peeters (CD&V). “Dat is goed, maar het zijn er nog te veel. Onze ambitie is om dat aantal via sensibilisering en preventie verder terug te dringen én om nog meer gevonden fietsen terug te bezorgen.”

Labeling

Daarin speelt labeling een belangrijke rol omdat de gegevens rechtstreeks naar de eigenaar leiden. Zo’n label maakt een stalen ros ook minder aantrekkelijk voor dieven. Een telling leerde niettemin dat amper vijf à zes procent van de fietsen aan het station gelabeld zijn. Ongelabelde gevonden fietsen worden zes maanden bewaard.

“Fieters moeten ook beseffen dat een degelijk slot onontbeerlijk is”, zegt commissaris Jef Van Lommel van de Geelse politie. “Een simpel beugelslot is niet voldoende, dan laden dieven je fiets zo in een bestelwagen. Het is dus best om je tweewieler met een stevig slot vast te maken aan een vast obstakel.”

www.gevondenfiets.be

Foto: Joren De Weerdt

Hans Otten

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio