Leren omgaan met dolle schutters

Print
Dendermonde - Paul Putteman, de zonechef van Dendermonde, zat mee aan de tekentafel van de nieuwe AMOK-procedure, die agenten leert omgaan met zogenaamde ‘school shooting incidents’.

In ons land hebben we er gelukkig nog geen gehad, maar buurlanden kregen er wel al mee af te rekenen: school shooting incidents. Een dolle schutter dringt een school of ander gebouw binnen en probeert daar zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Na het gelijkaardig drama in Fabeltjesland in Dendermonde was zonechef Paul Putteman te gast op buitenlandse seminaries om over dit drama en over de aanpak ervan te getuigen.

“Ik heb daarna ook aangedrongen bij de politietop en het ministerie om werk te maken van een procedure die agenten in staat stelt op te treden bij een dergelijke situatie”, legt hij uit. “In een werkgroep hebben we deze AMOK-procedure opgesteld. AMOK is ruimer dan het begrip ‘school shooting incidents’ en komt uit het Maleis.”

Gijzeling

Bij dergelijke voorvallen in het buitenland paste de politie vaak dezelfde strategie toe als bij een gijzeling: het gebouw omsingelen en wachten op een speciale eenheid. Dat lokte heel wat verontwaardigde reacties uit bij omstanders, die zelf wilden ingrijpen. “Bij een AMOK-incident moeten we eigenlijk totaal anders tewerk gaan”, legt Putteman uit, die voorzitter is van de werkgroep.

“Elke seconde telt, want hoe langer je wacht, des te meer slachtoffers kan de dader maken. Hij is ook niet bereid om te onderhandelen en vaak is zijn enige doel zoveel mogelijk te doden. Daarom moeten de politiemensen zo snel mogelijk het gebouw binnen geraken, de dader lokaliseren en proberen te neutraliseren. Vroeger stond de veiligheid van de politiemensen voorop.”

Geweldbeheersing

Tijdens een tweedaagse opleiding zullen eerst de monitoren geweldbeheersing van de politiezones kennis maken met de nieuwe technieken. Zij zullen het later aan hun collega’s doorgeven. Ook nieuwe agenten zullen dit onderdeel vanaf nu in hun opleiding krijgen.

“Een ander aspect is het coördineren van alles wat erbij komt kijken zoals omgang met en opvang van slachtoffers en hun verwanten.Hoe krijgen we slachtoffers veilig naar buiten als we nog niet zeker zijn dat alles veilig is? Dat is stof voor een andere cursus”, besluit Putteman.

RAMO

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio